Nagyvilág

Hétfőn ratifikáljuk az EU-szerződést

Jó esély van arra, hogy Magyarország az EU tagországai közül hétfőn elsőként ratifikálja az európai reformszerződést - mondta a miniszterelnök.

A szándék és a törekvés mindenkiben megvan ahhoz, hogy meg lehessen teremteni a hétfői parlamenti szavazáshoz szükséges technikai és jogalkotási feltételeket – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő előzőleg Lisszabonban Göncz Kinga külügyminiszterrel, valamint az uniós tagországok állam- és kormányfőivel, külügyi vezetőivel együtt aláírta az Európai Unió reformszerződését, amely korszerűsíti a 27 tagországból álló szervezet döntéshozatali mechanizmusát és lezárhatja az uniós intézményrendszerrel kapcsolatos belső vitákat. A dokumentum a ratifikációs időszakot követően a tervek szerint 2009. január 1-jén lépne hatályba.

A miniszterelnök elmondta: a reformszerződés elfogadásához most lényegesen kedvezőbb az atmoszféra, mint korábban, az alkotmányos szerződés esetében volt; utóbbit végül elvetette az EU. A kormányfő kiemelte: az új szerződés is tartalmazza a korábbi alkotmánytervezetben már szerepelt magyar prioritásokat a szabadságjogok, a kisebbségi jogok tekintetében.

Iván Gábor, a külügyi tárca szakállamtitkára azt mondta, Budapest számára azért is lenne fontos az elsőként történő ratifikáció, mert Magyarország tagja volt annak a hat országnak, amely a leginkább hozzájárult a reformszerződés előkészítését jelentő Berlini Nyilatkozat tető alá hozásához. (Az európai alkotmány tervezetét az Országgyűlés annak idején másodikként ratifikálta.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik