Nagyvilág

Nem sikerül Timosenkót kormányfővé választani

Ismét Julija Timosenkót, a 2004-es ukrajnai narancsos forradalom egyik vezéregyéniségét javasolta a parlamentnek a kormányfői posztra szerdán Viktor Juscsenko ukrán államfő, miután előző nap a kijevi törvényhozás két fordulóban sem hagyta jóvá az előző jelölést.

A másodszori államfői előterjesztés azt követően történt, hogy Arszenyij Jacenyuk házelnök kedden este hivatalosan tájékoztatta az elnököt: a „narancsszínű koalíció”, vagyis a Juscsenko mögött álló Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem mozgalom és a politikus asszony nevét viselő pártszövetség ismét Timosenkót javasolja a miniszterelnöki tisztségre.

Egy szavazat hiányzott

Timosenko kedden 225 szavazatot kapott a 450 tagú parlamentben, vagyis eggyel kevesebbet a szükségesnél. A Nyugat-barát narancsszínű koalíciónak együttesen 227 képviselői helye van a szeptember végén megválasztott parlamentben, és ez elvileg elég lett volna ahhoz, hogy Timosenko bizalmat kapjon a törvényhozástól.

A szavazatszámláló elektronikus rendszer kimutatása szerint az első fordulóban a Juscsenko vezette párt képviselői közül ketten nem adták le szavazatukat. A házelnök szerint a két honatyát valami akadályozta a szavazásban, és félórás szünetet rendelt el.

Csalás történt?

A megismételt forduló sem hozott kedvező eredményt Timosenko számára, mert megint csak 225 szavazatot nyert el. A Nyugat-barát erők gyanúja szerint nem a voksolókban volt a hiba, hanem a szavazatszámláló gépet állították át, és durva csalás történt. Követelték, hogy a parlament biztonsági szolgálata vizsgálja ki az ügyet.

A biztonsági szolgálat szerdán azt közölte, hogy nem talált semmilyen külső beavatkozást a szavazatszámláló rendszerben. Szerdán ismét összeül az ukrán parlament, de egyelőre nem tudni, hogy napirendre veszi-e a szavazást.

Törékenyek a narancsos erők

Timosenko a narancsszínű forradalom nyomán 2004-ben lett miniszterelnök, de Juscsenkóval kialakult viszálya miatt az államfő egy évvel később leváltotta őt.

Viktor Janukovics távozó miniszterelnök, az oroszbarát Régiók Pártjának – a jelenlegi legerősebb parlamenti frakciónak – az elnöke szerint a „narancsos koalíció” túlságosan törékeny, nem képviseli az ország egészét, és helyette egy „széles koalíciót” kellene létrehozni az elnököt támogató és az oroszbarát erők között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik