Nagyvilág

A miniszterelnököt jelölték államfőnek Oroszországban

Mihail Kaszjanov volt miniszterelnököt államfőnek jelölte pénteken este az orosz Népi-Demokratikus Szövetség (NDSZ) elnevezésű mozgalom.

Az évek óta a Kreml ellenzékét erősítő Kaszjanov nemrég alapította az NDSZ-t, mivel az oppozíció erőivel folytatott tárgyalásain kiderült: az ellenzék többi pártja nem támogatja indulását a márciusi elnökválasztáson. Szombaton jelölte Kaszjanovot a törvény szerint szükséges, legalább 500 tagú kezdeményező csoport is.


Nem véletlen akadályok

Az NDSZ pénteki küldöttgyűlésének megtartása számos akadályba ütközött. A Kommerszant című lap szerint ez arra utal, hogy a szövetségnek még sok baja lesz a hatalommal. Két órával a gyűlés kezdete előtt felmondták a teremre kötött bérleti szerződést, ezért azt végül Kaszjanov irodájának előterében tartották meg, miközben az épület előtt tüntettek az Egységes Oroszország Mieink (Nasi) elnevezésű ifjúsági szervezetének aktivistái. A rendőrök a lap kérdésére állították, hogy az ifjaknak megvan a tüntetéshez szükséges engedélyük, de arra nem tudtak válaszolni, hogy azt hogyan szerezték be két óra alatt. (Az engedélyben ugyanis a rendezvény pontos helyének és időpontjának is szerepelni kell.)

Kaszjanov arról számolt be, hogy tárgyalt több párt és szervezet illetékeseivel, ám a demokratikus ellenzéknek – amely sokak szerint azért is szenvedett csúfos kudarcot a parlamenti választáson, mert megosztottan indult – nem lesz közös elnökjelöltje. A Másik Oroszország – amelynek emblematikus alakja Garri Kaszparv korábbi sakkvilágbajnok – meglepő módon a kommunista párt (KPRF) jelöltjét, Gennagyij Zjuganovot szándékozik támogatni. Úgy tűnik, legfeljebb a Jobboldali Erők Szövetségének támogatására számíthat az NDSZ: bár korábban arról volt szó, hogy a párt Borisz Nyemcovot indítja, nem kizárt, hogy a választási vereség nyomán letesz az önálló jelölt állításáról – állította Kaszjanov.

Eddig 10 államfőjelölt van

A jelölést alá kell támasztania egy legalább 500 fős kezdeményező csoportnak, s a jelölteknek emellett december 18-ig fel kell mutatni legalább kétmillió támogató aláírást. Mindez alól a dumába bejutott pártok mentesülnek. A Központi Választási Bizottság (CIK) eddig 10 államfőjelöltről tud.

Köztük van Gennagyij Zjuganov, a KPRF vezetője, Grigorij Javlinszkij, a liberális Jabloko párt vezetője, Borisz Nyemcov – őt a Jobboldali Erők Szövetsége készül jelölni -, Vlagyimir Zsirinovszkij, a nacionalista Liberális-Demokrata Párt elnöke, Garri Kaszparov, a Másik Oroszország ellenzéki koalíció egyik vezetője, Viktor Gerascsenko, a Központi Bank volt elnöke, Vlagyimir Bukovszkij, a szovjet idők egyik legismertebb ellenzéki személyisége, továbbá három független jelölt.

A parlamenti választáson elsöprő győzelmet arató Egységes Oroszország december közepén tartandó kongresszusán dönt majd a jelöltjéről, az ugyancsak Vlagyimir Putyint támogató Igazságos Oroszország pedig már bejelentette: látatlanban támogatja az Egységes Oroszország elnökjelöltjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik