Nagyvilág

Pakisztánt kizárták a Nemzetközösségből

A Nemzetközösség felfüggesztette Pakisztán tagságát - jelentette be csütörtök este a szervezet főtitkára Kampalában. A lépésre azért került sor, mert Musarraf elnök nem teljesítette határidőre a Nemzetközösség által a rendkívüli állapot feloldására kitűzött határidőt.

Az 53 országot tömörítő nemzetközi szervezet korábban e hét csütörtökéig adott határidőt Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek a november elején bevezetett rendkívüli állapot feloldására – emlékeztetett Don McKinnon, a Nemzetközösség főtitkára.

Sérti a közösség jogait

Mivel ez nem történt meg, a szervezet miniszteri akciócsoportja meghozta a döntést az ázsiai ország tagságának felfüggesztéséről. A lépés alig néhány órával azt megelőzően született, hogy az ugandai fővárosban pénteken megkezdődik a Nemzetközösség állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete.

A pakisztáni kormány elmondása szerint több mint 3400, a rendkívüli állapot ideje alatt letartóztatott embert engedtek szabadon, többek között Imran Khan ellenzéki vezetőt is – írja a BBC. A Nemzetközösség azonban ennek ellenére is úgy véli, hogy a pakisztáni szituáció súlyosan sérti a Nemzetközösség alapvető politikai értékeit.

Időt kértek

A pakisztáni külügyminisztérium korábban bejelentette, hogy Mohammed Mian Szumro ügyvivő miniszterelnök még kedden telefonon beszélt Gordon Brown brit kormányfővel, és a döntés “kisebb halasztását” kérte a szervezettől.

Musarraf minél előbb szeretné feloldani a szükségállapotot, de ezt semmiképpen sem külső nyomásra, hanem az ország saját menetrendje szerint fogja végrehajtani – nyilatkozta a BBC-nek Pakisztán Egyesült Államok-beli nagykövete.

Az ügyvivő pakisztáni kormányfő brit kollégájának kifejtette, hogy nem lenne szerencsés, ha a Nemzetközösség elsietett döntést hozna a pakisztáni tagságról, és szorgalmazta, hogy a szervezet küldjön delegációt az országba, tájékozódni a helyzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik