Nagyvilág

Koalíciót kötnek a narancsos erők

Kedden írják alá az ukrán "narancsos erőkhöz" kötődő pártok a koalíciós megállapodást. Az erről szóló közleményt hétfőn adta ki Viktor Juscsenko ukrán elnök hivatala, miután a központi választási bizottság nyilvánosságra hozta a szeptember 30-i előre hozott választás hivatalos végeredményét, amely szerint a "narancsszínű forradalom" két pártja szűk többséget szerzett a törvényhozásban.

A tájékoztató megjelenése előtt az elnöki hivatalban tárgyaltak egymással a két narancsos párt, Julija Timosenko Tömbje (BJuT) és a Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) vezetői, és parafálták a koalíciós megállapodást. Az elnöki közlemény szerint nem lehet tovább halogatni a koalíciós megállapodás aláírását.

A szerződés révén “az ország kievickél a válságok és konfliktusok konok körforgásából, és megnyílik az út a jövő előtt” – olvasható a tájékoztatóban.

A hétfőn közzétett hivatalos végeredmény szerint Julija Timosenko volt kormányfő vezette BJuT a szavazatok 30,37 százalékát, a Viktor Juscsenkót támogató NU-NSZ pedig a voksok 14,15 százalékát szerezte meg, ami együttesen 228 mandátumot jelent a 450 fős parlamentben.

A választók 34,37 százaléka adta voksát a Viktor Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártjára, 175 képviselői helyet biztosítva az oroszbarát pártnak. A Régiók Pártjának kommunista szövetségesei 27 mandátumhoz jutottak a szavazatok 5,39 százalékával. Volodimir Litvin volt házelnök tömbje 3,96 százalékot szerzett, ami húsz parlamenti mandátumra elegendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik