Nagyvilág

Levélben békülne a pápával a muzulmán világ

Több mint 130 muzulmán vallási vezető fordult levélben XVI. Benedek pápához az iszlám és a keresztény vallás közötti megbékélés érdekében, melytől „a világ békéje függ.” A példátlan levél szerzői szerint a vallások között kapocs lehet Isten és a felebaráti szeretet. A Vatikánban egyelőre nem olvasták el az írást.

Felháborító beszéd

A muzulmán világ körében a pápa óriási felháborodást váltott ki egy szeptemberi, a regensburgi egyetemen mondott beszédével. Az egyházfő a hit és a józan ész viszonyáról elmélkedve szavainak illusztrálására egy XIV-XV. századi bizánci császár, II. Mánuel egyik könyvét idézte. Ebben a császár úgy vélte: Mohamed próféta csak gonoszságot és embertelenséget terjesztett. A pápa szavait a muzulmán világban tüntetések és erőszakos akciók kísérték. XVI. Benedek mélységes sajnálkozását fejezte ki, és kifejtette, hogy az idézetek egy középkori szövegből valók, amelyek nem tükrözik személyes gondolatait, hivatalos bocsánatkérésre azonban nem került sor.

A hittani kongregáció vezetőjeként egyébként Ratzinger bíboros egy komoly vitát és tiltakozást kiváltó szöveget tett közzé, amelyet II. János Pál pápa is jóváhagyott 2000-ben.


Levélben békülne a pápával a muzulmán világ 1

Levélben békülne a pápával a muzulmán világ 2

Ha a muzulmánok és a keresztények nem békélnek meg, akkor a világban sem lesz béke – áll a vallási vezetők levelében, melyet XVI. Benedek pápán kívül több keresztény vallási vezetőhöz eljuttattak – írja a Reuters hírügynökség.

„Az iszlám és a kereszténység között egyetértés van abban, hogy hitük legfontosabb parancsolata Isten szeretete és a felebaráti szeretet” – hangsúlyozzák a közös pontokat a levél írói. Úgy látják, hogy a modern fegyverzetek korában, és egy olyan korban, amikor muszlim és keresztény közösségek egymással ennyire összekeveredve élnek, egyik fél sem lehet nyertese egy konfliktusnak, amely a föld lakosságának több mint felét érinti.

Még nem olvasták el

A Római Katolikus Egyház addig nem kommentálja a levelet, ameddig nem olvasta el annak tartalmát – fogalmazott egy vatikáni hivatalnok a pápához csütörtökön eljuttatott levélre reagálva.

Korábban még nem fordult elő, hogy az iszlám világban – ahol nincs központi elöljáróság, amely a hívők nevében felszólalna – ilyen közös levél íródott volna. A Közel-Keletet, Ázsiát, Afrikát, Európát és Észak-Amerikát képviselő 138 hitéleti vezető az iszlám szunnita, síita és szúfi irányzatát képviseli.


Az iszlám többség nevében

Az aláírók között van például az egyiptomi főmufti, a háború sújtotta Irakból pedig mind szunnita, mind síita vallási vezetők csatlakoztak a felhíváshoz. Az egyik aláíró, a Cambridge-i Egyetemen működő Vallások Közötti Program vezető tanácsadója szerint a levél a „muszlimok 99,9 százalékának” nevében íródott, azok nevében, akik elutasítják a szélsőséges irányzatokat.

Az iszlám vallásban egy idő óta fennáll az a probléma, hogy a vallás központi irányvonalát egy erőszak felé forduló kisebbség átírja – fogalmazott Aref Ali Nayed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik