Nagyvilág

Palesztin területek elkobzását rendelte el Izrael

Izrael elrendelte 110 hektárnyi földterület elkobzását Jeruzsálem környékén. A palesztinok attól tartanak, hogy Izrael egybefüggő zsidó teleptömböt akar létrehozni, és ezzel megakadályozza az összeköttetést a palesztin területek és a Jordán völgye között.

Az elkobzás célja a plaesztinok szerint az, hogy teleptömböt hozzanak létre, s megakadályozzák a palesztin területek és a Jordán völgye közötti összeköttetést – írja a The Guardian című brit lap.
Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a területelkobázásra azért van szükség, hogy megvalósuljon az összeköttetés Jerikó és Betlehem között, és ez által növekedjen a palesztinok életszínvonala.

Az elkobzott területeken feltehetően új utat építenek majd, és megvalósítható lesz halad, és a 3500 lakás és egy ipari park építésére vonatkozó régi zsidó terv is.

Izrael 2005-ben megígérte az Egyesült Államoknak, hogy befagyasztja a több mint 30 ezer izraeli lakta Maale Adumím, a legnagyobb ciszjordániai teleptömb Jeruzsálemhez csatolására vonatkozó tervet. A palesztinok hevesen tiltakoztak a terv ellen, amely gyakorlatilag kettévágná Ciszjordániát, megnehezítve az önálló palesztin állam létrehozását.


Drága engedmények

Izraelnek „drága” engedményeket kell tennie a békéért, a palesztinoknak pedig le kell mondaniuk álmaik egy részéről – jelentette ki hétfőn Ehud Olmert izraeli kormányfő a parlamentben.


„A jelenlegi palesztin vezetőség nem terrorista vezetőség. Abu Mazen (Mahmúd Abbász) elnök és Szalám Fajjád miniszterelnök elkötelezte magát az Izraellel aláírt összes megállapodás mellett” – mondta Olmert a knesszet téli ülésszakának megnyitó ülésén a következő évre vonatkozó terveit ismertetve – írja az MTI.

Előző nap az izraeli kormányban is meglepetést keltve Avigdor Liberman szélsőjobboldali miniszter egyes kelet-jeruzsálemi arab negyedekből való kivonulást javasolt a zsidó államnak arra az esetre, ha békemegállapodást kötne a palesztinokkal.


A Hamasz bevonulna?

Ezután hétfőn Hájim Ramón miniszterelnök-helyettes is közölte a hadsereg rádiójának nyilatkozva: a kormány támogatni fogja Jeruzsálem megosztását, amely a hírek szerint a novemberi nemzetközi Közel-Kelet-konferencián teendő izraeli–palesztin nyilatkozat egyik kulcsfontosságú kérdése.

Olmert erről konkrétan nem beszélt, de kijelentette, hogy Izraelnek le kell mondania az egyik mélyen gyökerező vágyáról, a palesztinoknak pedig álmaik egy részéről. Az Olmert után felszólaló Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető Jeruzsálemről kijelentette: „egy következmény biztos, ha az izraeli hadsereg távozik, a Hamasz bevonul”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik