Nagyvilág

Diákok tüntettek az iráni elnök ellen

Egy éven belül immár második alkalommal tüntettek a Teheráni Egyetem diákjai az iráni elnök ellen. A diákok, akik Ahmadinezsád tanévnyitó beszéde közben vonultak az épület elé, azt állítják, hogy az elnök kritizálása miatt három társuk börtönben sínylődik.

Az iráni elnök akkor haragította magára az egyetem tanulóit, amikor 2005-ös megválasztása után egy muzulmán vallási vezetőt nevezett ki az egyetem élére, és egyúttal számos liberális nézeteket valló professzort és diákot bocsátott el – írja a The New York Times.

A „Halált a diktátorra”és „Engedjék szabadon a bebörtönzött diákokat” jelszavakat skandáló tömeg az emberi jogok megsértése miatt emelte fel szavát.

Már több mint négy hónapja tartanak börtönben három egyetemista diákot, akiket a lehető legsúlyosabb fizikai és pszichológiai kínzásoknak vetnek alá – nyilatkozta Mohsen Seyedin az emberi jogokért harcoló egyik aktivista diák. Az elnöktől választ várunk arra, hogy miért kell így bűnhődnie annak, aki kritizálja őt – mondta.

A demokrácia párti diákok már decemberben is tüntettek az elnök egyetemi beszéde alatt, amit csak Ahmadinezsád legelszántabbak hívei hallgathattak végig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik