Nagyvilág

Bukdácsol az egészségügyi reform Németországban

A Német Kórházszövetség beszámolójában arra figyelmeztetett, hogy a kórházak az elmúlt időszakban rendkívül súlyos pénzügyi gondokkal küszködnek, amelynek következtében egyértelműen rosszabbodott a betegek ellátása.

Georg Baum, a Német Kórházszövetség (DKG) elnöke a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormányt arra szólította fel, hogy a kórházak vonatkozásában életbe léptetett, illetve a jövőre vonatkozóan elhatározott takarékossági intézkedéseket vonják vissza, s növelje a támogatást. “Szükséghelyzet alakult ki, segítségre van szükségünk” – hangoztatta Baum.

A Németországban zajló egészségügyi reform keretében a hatóságok az elmúlt időszakban jelentős mértékben csökkentették a kórházaknak nyújtott, korábbi támogatásokat. A DKG szerint ennek következtében a német kórházak egyharmada veszteségekkel küszködik, további több mint egyharmad pedig éppen csak a felszínen tudja tartani magát. Ebből kiindulva számos egészségügyi intézmény elbocsátásokra kényszerül, mind az orvosokat, mind az ápolónőket érintően. Több helyen üres orvosi ellátásokat nem töltenek be, másutt pedig mintegy 40 százalékos elbocsátásokat terveznek.

Az egészségügyi reform keretében jelentős mértékben csökkent a kórházi orvosok jövedelme. Csökkentették az ügyeleti időt, az egy betegre jutó átlagos támogatást, s ezen túlmenően a kórházakat bizonyos megtakarításokra kényszerítették. Ezzel összefüggésben Georg Baum hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy a kórházak a biztosítók számlájára takarékoskodnak, miközben azok mind nagyobb jövedelmekre tesznek szert.

A jelentés szerint az elmúlt években mintegy 150 ezer klinikai munkahelyet építettek le, mindenekelőtt az ápoló személyzet létszámát csökkentették. A mintegy 2000 német kórházban, illetve klinikán dolgozó ápolók száma egyedül 2004 és 2006 között 10 ezerrel csökkent. De jelentősen csökkent az orvosok száma is, ami egyebek között ahhoz vezetett, hogy az ápoló személyzet mind több olyan feladat ellátására kényszerül, amely eredetileg orvosi teendő lenne.

A DKG jelentésében hangsúlyozta: amennyiben a politika kitart a megszorító intézkedések mellett, a megfelelő egészségügyi ellátás szinte lehetetlenné válik.

Ulla Schmidt szociáldemokrata egészségügyi miniszter keddi nyilatkozatában megalapozatlannak és eltúlzottnak nevezte a szövetség jelentésében foglaltakat. “Semmi ok a pánikra” – hangoztatta a miniszter, elismerve ugyanakkor, hogy a reformintézkedések kapcsán megkövetelt átállások több kórházat nehéz helyzetbe hoztak. A keretfeltételeket azonban úgy alakították ki, hogy az ellátás területén ne alakuljon ki “szűk keresztmetszet” – állította Ulla Schmidt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik