Nagyvilág

Nem érzik magukat európainak a szerbek

Jóllehet Szerbia lakosságának kétharmada támogatja az Európai Unióhoz való csatlakozást, a megkérdezettek csupán két százaléka tartja magát európainak – derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatási eredményekből. A koszovói ENSZ-megbízott szerint a függetlenség küszöbén álló Koszovó jól alkalmazkodik a nemzetközi közösség által szabott előírásokhoz.

Koszovó biztonsága stabil, de törékeny, a pristinai intézményrendszer pedig folyamatosan alkalmazkodik a nemzetközi közösség által felállított feltételekhez – jelentette ki Joachim Ruecker, az ENSZ koszovói megbízottja.

Az utóbbi három hónapban nem történt számottevő erőszakos cselekmény a térségben – állapította meg a koszovói ENSZ-megbízott jelentése. Ruecker felszólította a koszovói parlamentet, hogy ne nyújtsanak be és ne fogadjanak el az Athisaari-terv ajánlásain alapuló törvényjavaslatot, ezeket ugyanis csak Koszovó függetlenségének kikiáltása utáni 120 napos átmeneti időszak alatt tehetik meg.

Ruecker teljes jelentése, az ENSZ-főtitkár, Ban Ki Moon által készítendő dokumnetummal együtt október 9-én kerül majd az ENSZ BT elé. Egy a Szabad Választások és Demokrácia Központ által készített felmérés szerint a szerb állampolgárokat jobban foglalkoztatja Koszovó státusa, mint az Európai Unióhoz való csatlakozás – írja a Beta hírügynökség.

A közvélemény-kutatás arra a tendenciára is rávilágít, mely szerint egyre keveseb szerb állampolgár vélekedik úgy, hogy erőfeszítéseket kell tenni Koszovó megtartásának érdekében. Jóllehet a megkérdezettek kétharmada támogatja az Európai Unióhoz való csatlakozást, a lakosság csupán két százaléka tartja magát európainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik