Nagyvilág

Göncz: Kína és Oroszország miatt nincs döntés Mianmarról

Göncz Kinga szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdára összehívott rendkívüli ülésén Mianmar ügyében akár szankciók alkalmazása is felmerülhet, de azok elfogadásához közös helyzetértékelésre lenne szükség, amely Kína és Oroszország eltérő álláspontja miatt nem biztos, hogy létrejön.

„Tudni lehet, hogy nagyon különböző hangok vannak ebben a kérdésben” – nyilatkozott a külügyminiszter az MTI-nek telefonon New Yorkból. Mint hozzátette, előre nem lehet megmondani, milyen döntés születik a BT-ben, de az ismeretes, hogy Kína és Oroszország nem osztja a Nyugat álláspontját.

Göncz Kinga szerdán részt vett az USA-EU külügyminiszteri munkareggelin, amelyen „határozott hangú nyilatkozat” született arról, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió is elfogadhatatlannak tartja a mianmari katonai kormányzat erőszakos fellépését és elítéli a tüntetés leverését.

Göncz arról is tájékoztatott, hogy lemondta a szerdára tervezett kétoldalú találkozót az iráni külügyminiszterrel. „Nem nagyon látszik különösebb értelme annak, hogy leüljek a külügyminiszterrel” – mondta. A döntést így indokolta: oly mértékben utasította el Mahmúd Ahmadinezsád elnök előző napi beszédében az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdések megvitatását, hogy “ezt most nem erőltetnénk.”

Göncz Kinga Koszovó ügyében – azzal kapcsolatban, hogy milyen kompromisszum érhető el, miután Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök New York-i látogatása előtt szerdán kijelentette, hogy a dél-szerbiai tartomány nem lesz független – kifejtette: ahogy Szerbia számára sem jó kérdés az, hogy Koszovó vagy Európa, Magyarországnak sem arra kell válaszolnia, hogy melyik oldalon áll. A magyar diplomácia vezetője előző nap egyeztetett Vuk Jeremic szerb külügyminiszterrel, aki arról beszélt, hogy Szerbia nem szeretné, ha Koszovó vagy az európai közeledés közti választásra egyszerűsödne le a kérdés.

Budapest nem áll Szerbia oldalára vagy az EU oldalára, „őszintén remélem, hogy az Európai Unió Szerbia oldalán is áll” – nyilatkozott Göncz Kinga az MTI-nek, utalva a kérdés összetettségére. Rámutatott: egyre nyilvánvalóbb minden EU-ország számára, hogy közös európai érdek a stabilitás a régióban, a mindenki számára kívánatos fejlődés elindulása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik