Nagyvilág

A kormányzó konzervatívok nyertek Görögországban

A kormányzó konzervatív Új Demokrácia (ND) párt győzött a vasárnapi görögországi előrehozott parlamenti választásokon a görög közszolgálati televízió által ismertetett exit poll eredmények szerint.

A szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint a szélsőjobboldali LA.O.SZ. (Ortodox népi riadó) pártnak sikerült átugrania a három százalékos küszöböt, s ezzel bejutott a parlamentbe.

A különféle intézetek exit poll felmérései szerint az ND a szavazatok 40-43 százalékát, fő ellenfele, a baloldali Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) 37-40 százalékát szerezte meg. A kormánypártnak ezek szerint minimális előnnyel ugyan, de sikerült megszereznie a 300 parlamenti hely abszolút többségét.

Az említett három párton kívül még két párt jutott be az athéni parlamentbe: a kommunista párt nyolc százalék körüli eredménnyel és a baloldali radikális szövetség öt százalékkal. Az ND több ezer híve gyűlt össze vasárnap este Athén központjában a választási győzelmet ünnepelve.

A 2004-ben hatalomra került Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök akkor írta ki az előrehozott választásokat, amikor népszerűsége tetőfokán állt, és biztosnak ígérkezett pártja, az ND győzelme a Jeórjiosz Papandreu vezette PASZOK-kal szemben. A jobbközép előnye azonban minimálisra – egy-két százalékra – apadt a baloldallal szemben, miután a kormányt rengeteg bírálat érte amiatt, ahogyan az augusztus végén a Peloponnészosz-félszigeten és Évia szigetén összesen 280 ezer hektárnyi területet felperzselő, 66 emberéletet követelő erdőtüzek ügyét kezelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik