Nagyvilág

Hazatérhet az emigrációból a volt pakisztáni kormányfő

A kitoloncolás veszélye nélkül hazatérhet az emigrációból Benazir Bhutto volt pakisztáni miniszterelnök, de szembe kell néznie az ellene korrupció miatt indult eljárásokkal - közölte pénteken az iszlámábádi kormány.

A Bhutto vezette Pakisztáni Néppárt péntek délután jelenti be a volt kormányfő hazatérésének időpontját az ország öt legnagyobb városában egy időben tartandó, párhuzamos sajtótájékoztatókon. Tárik Azím tájékoztatási miniszterhelyettes szerint a hatalom megosztásáról Pervez Musarraf elnökkel tárgyalásokat folytató Bhutto nem fog a száműzött Navaz Sarif volt miniszterelnök – az államfő másik nagy politikai vetélytársának – sorsára jutni, akit a héten, alig néhány órával azután, hogy gépe leszállt Pakisztánban, visszatoloncoltak Szaúd-Arábiába.


“Navaz Sarif esete más volt” – szögezte le, a politikust befogadó rijádi kormánnyal 2000-ben kötött egyezségre hivatkozva, miszerint Sarif tíz évig nem tér vissza Pakisztánba és távol tartja magát az ottani politikától. Hozzátette, hogy Bhutto előtt mindig nyitva állt a hazatérés lehetősége, de a törvény alól ő sem vonhatja ki magát.


A Bhutto és Musarraf között zajló hatalommegosztási tárgyalásokról elmondta, hogy azok folytatódnak, bár nem a kormány által remélt ütemben. Bhutto az ellene indult korrupciós eljárások lezárását kéri, és módosíttatni akarja az alkotmányt, hogy harmadszor is miniszterelnök lehessen – sorolta Azím a legnagyobb vitát kiváltó kérdéseket. Hozzátette, hogy Musarraf elnök újraválasztásának feltételei sem tisztázottak még.
Bhutto 1999-ben a korrupciós vádak elől külföldre menekült, pártját azóta Londonból és Dubajból irányítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik