Nagyvilág

Irán ellen készülnek a britek

A brit erőket Bászrából az iráni határhoz küldték és megerősítették az amerikai ellenőrzőpontokat a határ mentén, miután az amerikai erők főparancsnoka arra figyelmeztetett, hogy az iraki síita szélsőségesek Irán segítségével „belső háborúra” készülnek Irakban. Hamarosan Irán határain belül is fel kell lépni a szélsőségesek ellen – jelentette ki a főparancsnok.

A Bászrából a múlt héten kivezényelt brit erőket azt követően vezényelték az iráni határhoz, hogy Teherán katonai beavatkozást helyezett kilátásba válaszul azokra a hadműveletekre, melyeket Irakban indítottak a szövetségesek a síita szélsőségesek ellen – értesült a The Independent című napilap.

Kongresszusi meghallgatása után adott interjúban Petraeus tábornok, az amerikai erők iraki főparancsnoka arra figyelmeztetett, hogy rövidesen már nem lesz elég az iráni erők ellen Irakon belül harcolni, hanem Irán határain belül is fel kell lépni a szélsőséges fegyveresek ellen.

A mintegy 350 alakulatot magában foglaló brit haderőt az amerikaiak kérésére aktivizálták, akik szerint az iráni rezsimhez közel álló erők az utóbbi hetekben jelentős fegyverállományt halmoztak fel az iráni határ közelében, melyet az Irakban harcoló síita fegyvereseknek akarnak átadni.

A művelet során fennáll a veszély, hogy a brit haderő nemcsak az Irán által támogatott síita fegyveresekkel, hanem akár az iráni hadsereg katonáival is összecsaphat, ami tovább növeli annak lehetőségét, hogy a brit erőket a bászrai légitámaszponton iráni támadás érheti. Szakértők szerint ha a brit-iráni konfliktus tovább nő, nem kizárt, hogy a brit erőknek előbb-utóbb vissza kell térniük Bászra városába, ahonnan a múlt héten kivonultak.

A döntés, mely szerint négy év iraki jelenlét után meg kell erősíteni az iráni határ védelmét, világosan mutatja, hogy az “iráni veszély” immár az Egyesült Államok egyik fő problémájává vált – vélik amerikai katonai vezetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik