Nagyvilág

A rakétapajzsról tárgyalt Bush és Putyin

Elsősorban az amerikai rakétapajzs egyes elemeinek Közép-Európába telepítésére vonatkozó amerikai tervről tanácskozott pénteken Sydney-ben George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin újságíróknak megerősítette, hogy a két ország szakértői hamarosan megtekintik Azerbajdzsánban a gabalai radarállomást, amelynek közös orosz–amerikai használatát javasolja Moszkva a rakétapajzs európai telepítése helyett. A két államfő az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója alkalmából tartózkodik az ausztrál nagyvárosban.

Washington az amerikai rakétapajzs egyes elemeit (rakétaelfogó rakétákat és egy radarállomást) Lengyelországba és Csehországba kívánja telepíteni. Az Egyesült Államok a rakétapajzzsal olyan „latorállamok”, mint Irán vagy Észak-Korea esetleges támadásai ellen kíván védekezni, Oroszország viszont saját biztonsága elleni közvetlen fenyegetésnek tartja az amerikai tervet.

Bush „szívélyesnek és építő jellegűnek” értékelte a pénteki egyórás megbeszélést, amelyen a két magas rangú politikus közös programot is tervezett: elhatározták, hogy elmennek együtt horgászni Szibériába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik