Nagyvilág

Egyre sürgetőbb az iraki csapatkivonás

Az iraki kivonulás menetrendjével kapcsolatban szöktek magasba az indulatok a Fehér Házban azt követően, hogy napvilágot látott a második jelentés, mely mielőbbi csapatkivonást sürget Irakból. Szakértők szerint az ország egyelőre még nem áll készen arra, hogy saját erejéből fenn tudja tartani biztonságát.

Az Egyesült Államoknak jövő év elejéig el kellene kezdenie az iraki csapatkivonást – javasolta egy 20 fős nyugalmazott rendőrökből és katonai vezetőkből álló bizottság.

A Kongresszus elé tárt jelentés, mely a héten már a második, az iraki helyzetről készített beszámoló, arra figyelmeztet, hogy az elkövetkezendő 18 hónapban az iraki biztonsági erők még nem lesznek képesek arra, hogy átvegyék a koalíciós csapatok feladatát – írja a BBC.

Az arizonai republikánus szenátor, John McCain üdvözölte a jelentés csapatkivonásra tett megállapításait, mely összecseng a republikánusok azon javaslatával, mely nem támogatja a kivonulási menetrend felállítását. Konkrét határidők felállítása egyértelműen a nemzeti érdekekkel ellentétes – nyilatkozta a jelentést tevő bizottság elnöke, hozzátéve, hogy az iraki erőknek fokozatosan át kell venniük az ország vezetését. A jelentés ugyanakkor erős kritikával illette az iraki rendőrséget, amely nem képes felülemelkedni a vallási összetűzéseken.

Hillary Rodham Clinton, demokrata párti elnökjelölt-aspiráns ugyanakkor úgy vélte, hogy az iraki kormányra csak konkrét határidők felállításával lehet nyomást gyakorolni. Menetrend nélkül, időbeosztás nélkül hogyan lehet majd cselekvésre ösztönözni az iraki kormányt? – idézte Hillary Clinton szavait a The New York Times.

A két szenátor párharca jól mutatja, hogyan manővereznek a republikánusok és a demokraták az Irakról szóló diskurzus alakításában a jövő hétre az amerikai csapatok iraki főparancsnokától várt jelentés előtt – írja a The New York Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik