Nagyvilág

Elégtelent kapott Washingtontól a bagdadi kormány

Az iraki kormány nem teljesítette azokat a katonai és politikai célkitűzéseket, amelyek elérése pedig szükséges lenne az arab országban dúló felekezeti erőszak megfékezéséhez – áll az amerikai Kongresszus kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A washingtoni törvényhozás úgynevezett kormányelszámoltatási hivatalának (GAO) értékelése szerint a bagdadi vezetés 11-et egyáltalán nem, további négyet pedig csak részben teljesített a Kongresszus által májusban lefektetett 18 célkitűzés közül – írja a BBC.

Mint ahogy azt már a FigyelőNet is megírta, a korábban a Washington Post által kiszivárogtatott jelentés szerint nem teljesült többek között az a kívánalom, hogy számolják fel a katonasággal és a rendőrséggel párhuzamosan működő, a felekezeti erőszak jó részéért felelős fegyveres félkatonai egységeket.

„Az iraki parlament nem fogadta el a legfontosabb törvényeket, az erőszak szintje továbbra is magas, csökkent az iraki biztonsági erők önálló műveleteket végrehajtani képes egységeinek száma, nem fegyverezték le a milíciákat” – sorolta a kongresszus ellenőrzési hivatala, amely jelentésében azt is megjegyezte: annak ellenére, hogy idén februárban 30 ezer fővel megemelték az Irakban állomásozó amerikai csapatok létszámát, február és július között nem csökkent a civilek elleni merényletek száma az arab országban.


A jelentésre várnak

A Fehér Ház igyekezett kisebbíteni a kongresszusi értékelés súlyát azzal érvelve, hogy a GAO következtetései nem adnak teljes képet az iraki valóságról. A jelentés – amelynek megállapításait már a múlt héten kiszivárogtatták Washingtonban – röviddel azelőtt készült el, hogy George Bush amerikai elnök az Irakban állomásozó haderő főparancsnokának helyzetjelentése alapján szeptember közepén a kongresszus előtt beszámol az arab országban elért haladásról.

Az elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik a Demokrata Párt képviselői és egyes republikánus képviselők részéről, akik követelik, hogy kezdjék meg az amerikai csapatok kivonását Irakból. David Petraeus tábornok, az Irakba vezényelt amerikai haderő parancsnoka és Ryan Crocker bagdadi amerikai nagykövet a jövő héten ad helyzetértékelést a kongresszusnak az iraki helyzetről.


Márciusban csapatcsökkentés?

Az ABC amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a tábornok annyit már elárult: „vannak határai a hadsereg teljesítőképességének”, és ezt a tényt figyelembe fogja venni az amerikai Kongresszussal ismertetendő ajánlásában. A tábornok úgy vélte, hogy márciusban mindenképpen meg kell kezdeni az amerikai csapatok visszahívását.


Az ABC televízió katonai körökre hivatkozva hírül adta, hogy már decemberben végrehajthatnak egy kisebb létszámcsökkentést az Irakba vezényelt, jelenleg 164 ezer főt számláló amerikai haderőnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik