Külföld

Magyar főrendőre lesz Koszovónak

admin
admin

2007. 09. 04. 06:55

Pallagi Imre, a BRFK kiemelt főnyomozója lesz Koszovó új főrendőre. Ez a Magyar Televízió Kékfény című műsorában hangzott el hétfő este.

Pallagi Imre a közszolgálati csatornának elmondta, kinevezése akkor lép hatályba, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt Koszovó jövőjéről. Az alezredes egyik fontos feladata az lesz, hogy az Európai Unió rendvédelmi politikáját integrálja a koszovói rendőrségbe. Arra a kérdésre, mennyire fog beleszólni munkájába az Európai Unió, Pallagi Imre azt válaszolta, az uniós rendvédelmi normákat érvényesíteni kell.


Pallagi Imre megemlítette azt is, hogy korábban nyolc évet töltött a nemzetközi rendőrség alkalmazásában, Boszniában pedig az EU első rendőrvezetőjének a parancsnokhelyettese, később egy rövid időre a testület parancsnoka volt. Az MTV-ben elhangzott az is, hogy Pallagi Imrét 110 pályázó közül választották ki Brüsszelben a helyi erők vezetésére.


A közszolgálati csatorna emlékeztetett arra, hogy idén februárban zavargások törtek ki az ENSZ ellenőrzése alatt álló Koszovóban: a teljes függetlenséget követelő albán tüntetők a pristinai parlament felé nyomultak. A tüntetéseket könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták fel, két ember meghalt, többen megsérültek. Az ENSZ és az Európai Unió illetékesei néhány nappal később menesztették a nemzetközi rendőrség főnökét.


Koszovó helyzete immár nyolcadik éve rendezetlen: a másfél milliós albán többség a háború után nem fogadta el a szerb fennhatóságot, ugyanakkor Szerbia nem mond le a tartományról.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.