Nagyvilág

Tovább húzódhat Zentai kiadatása

Az ausztrál legfelsőbb bíróság úgy döntött hétfőn, hogy meghallgatja a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) panaszát a Magyarországnak való kiadatással kapcsolatban.

A legfelsőbb bírósághoz Zentai ügyvédei fordultak azzal a kéréssel, hogy a testület mondja ki: a vádlott lakhelye szerint illetékes perthi bíróság nem illetékes dönteni kiadatása ügyében. A legfelsőbb bíróság három bíróból álló tanácsa a hétfői tárgyaláson úgy döntött, hogy a bíróság egy legalább öt bíróból álló testületének meg kell hallgatnia Zentait. A perthi bíróság annak a vádnak az alapján kezdte tárgyalni a kiadatásra vonatkozó kérelmet, hogy 1944-ben katonaként harmadmagával Budapesten megkínozta és megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Zentai ügyvédei már korábban kétszer is sikertelenül kérték az ausztrál szövetségi bíróságot, hogy állapítsa meg: a perthi kerületi bíróság nem illetékes dönteni a kiadatás ügyében. A 85 éves férfinak a perthi bíróság előtt legközelebb szeptember 25-én kell megjelennie a folyó perben.

A Simon Wiesenthal Központ Utolsó Esély címmel 2004-ben nagyszabású kampányt indított, amelynek keretében még élő háborús bűnösöket kutattak fel. Az ausztráliai Perthben rábukkantak Zentaira. A központ feljelentést tett ellene, amelynek alapján a magyar Katonai Ügyészség vizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte kiadatását az ausztrál hatóságoktól. A Fővárosi Bíróság az év márciusában nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a feltételezett háborús bűnös ellen. 2005. július 8-án letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A perthi bíróság többször is elhalasztotta a kiadatási ügyet. Zentai védői ugyanis egy szövetségi bírósághoz fordultak, megkérdőjelezve, hogy Nyugat-Ausztrália szövetségi állam bíróságai jogosultak kiadatási kérelmek elbírálására. Ez újabb féléves huzavonát jelentett, a tárgyalást szeptemberben folytatták, de egy következő fellebbezéssel Zentaiék ismét időt nyertek. A szövetségi bíróság idén májusban elutasította a kérelmet, hogy állítsák le a kiadatási eljárást, mondván: az idő múlása aggodalomra ad okot, és semmi biztosíték nincs arra, hogy a legfelsőbb bíróság egyáltalán hajlandó foglalkozni az üggyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik