Nagyvilág

Rasszista támadás Szlovákiában

Újnácik támadtak meg egy színes bőrű londoni férfit múlt héten pénteken a szlovákiai Nagyszombat (Trnava) egyik szórakozóhelyén - derült ki az Emberek a rasszizmus ellen nevű szlovák civil szervezet jelentéséből.

Egy szemtanú elmondása szerint az incidens akkor kezdődött, amikor a gyanútlan külföldiek beléptek a városi strandfürdő szórakozóhelyére, ahol táncolni szerettek volna. A mintegy tíz személyből álló újnáci csoport öt percen belül körülvette a külföldiek csoportjának egyetlen színes bőrű tagját, akit aztán tétovázás nélkül ütlegelni kezdtek.


Az inzultus folytatását a helyi őrző-védő szolgálat emberei akadályozták meg. A megtámadottak ezek után elhagyták a fürdő területét, de a tízfős csoport ekkor már az utcán várta, majd követte őket, miközben német nyelven szidalmazták őket, mondván, hogy a színes bőrű takarodjon haza Afrikába. A megtámadottak taxiba ültek, de a támadók nem tágítottak: útját állták a gépkocsinak, mire a taxis rendőrt hívott. A helyszínre érkező rendőrök a megtámadottakat előállították, kihallgatták, majd visszavitték őket a szálláshelyükre – derül ki a TASR szlovák hírügynökség jelentéséből.

Mária Candráková, az Emberek a rasszizmus ellen nevű szervezet szóvivője elmondta: szervezetük felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, ahol azonban azt közölték velük, hogy “semmilyen hasonló bűnügyben nem folyik nyomozás”. Candráková szerint Szlovákiában szaporodnak a rasszista indítékú támadások, de a rendőrség sokszor ezekben az ügyekben “nem rasszista támadásként” kezeli az ilyen inzultusokat.


Este a nagyszombati kerületi rendőrség szóvivője cáfolta a hírt, és a TASR-nek azt nyilatkozta, hogy a rendőrség keddi megállapítása szerint az incidens “pontosan ellenkezőleg” történt, mint ahogy azt a szemtanú leírta: nem a helyiek támadtak rá az idegenre, hanem az idegen támadt rá a diszkó vendégeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik