Nagyvilág

Felállt az új japán kormány

Pártjának vezetése után kormányát is átalakította Abe Sindzo konzervatív japán kormányfő, miután a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) súlyos vereséget szenvedett a júliusi felsőházi választásokon.

Médiajelentések szerint Abe Sindzo a 69 éves Joszano Kaoru volt gazdasági és költségvetési minisztert nevezi ki a kabinet főtitkárává és kormányszóvivővé. Joszano Kaoru hétfői sajtótájékoztatóján közölte: Abe Sindzo kormánya ugyanúgy elkötelezett az adóreformok iránt, mint elődjéé, Koidzumi Dzsunicsiróé.

Sajtóértesülések szerint a új külügyminiszter Macsimura Nobutaka lesz. Elődjét, Aszo Tarót Abe az LDP főtitkárává nevezte ki. Macsimura korábban már állt a tárca élén Koidzumi kormányában. A nemzetvédelmi tárcát a 65 éves Komura Maszahiko volt külügyminiszter kapta – értesült az NHK közszolgálati televízió. Elődje a médiában sokat szerepelt Koike Juriko, az első japán női védelmi miniszter.

A kormányalakítás másik nagy vesztese, a kabinet eddigi főtitkára, Siodzaki Jaszuhisza, a kormányfő volt bizalmasa, akit a távozó kormány kudarca miatt áldoztak fel. A pénzügyi tárcát a médiajelentések szerint Nukaga Fukusiro volt védelmi miniszter kapja, míg a gazdasági tárcát továbbra is Ota Hiroko vezeti. Az új kormány tagjait hivatalosan hétfőn nevezik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik