Nagyvilág

Kadhafi fia elismerte a bolgár ápolónők megkínzását

A legfőbb líbiai vezető fia elismerte, hogy megkínozták Líbiában a több száz líbiai gyerek szándékos megfertőzésével vádolt bolgár ápolónőket és palesztin orvost, s a kínzással csikarták ki belőlük a "beismerő" vallomást.

“Elektrosokkal kínozták őket” – mondta Szeif al-Iszlám Kadhafi, Moammer Kadhafi első számú líbiai vezető fia a katari székhelyű al-Dzsazíra televíziónak adott nyilatkozatában. A hírtelevízió csütörtökön sugározta az interjút.

Az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos nyolc évet töltött líbiai börtönben, miután vádat emeltek ellenük a HIV-fertőzések szándékos előidézésével. Az Európai Unió és Líbia megállapodása nyomán július 24-én szabadultak ki fogságukból.


Az ifjabb Kadhafi azt is elismerte nyilatkozatában, hogy a szóban forgó gyerekek némelyike már a bolgár ápolónők és a palesztin orvos Líbiába érkezése előtt megfertőződött a HIV-vírussal, egy gyerek pedig az után lett fertőzött, hogy a vádlottakat letartóztatták. “Katasztrofális, tragikus hanyagság volt, de szándékosság nem” – mondta.


A perek során sokszor felmerült, hogy kínzással csikarták ki a hat külföldi vádlottból a beismerő vallomást, de a líbiai igazságszolgáltatás úgy foglalt állást, hogy nem kínozták meg a vádlottakat. Az öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos ártatlanságát hangoztatta és hangoztatja. Bulgária és az Európai Unió szerint is ártatlanok a Líbiában meghurcolt egészségügyi dolgozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik