Nagyvilág

Borulni látszik a lengyel kormány

A lengyel populista Önvédelem pártja (a koalíció egyik kisebbik tagja) úgy döntött, hogy visszahívja két miniszterét a Jaroslaw Kaczynski vezette kormányból. A kabinet így elveszíti parlamenti többségét, és akár előrehozott választásokra is sor kerülhet.

A pártvezető bejelentése ugyanakkor nem volt teljesen egyértelmű, mert azt hangoztatta, hogy a miniszterek sorsát a kormányfő kezébe helyezik. Lepper elmondta, hogy a pártvezetés 61-8 arányban döntött arról, hogy visszahívják Anna Kalata munkaügyi és Andrzej Aumiller építésügyi minisztert a Jaroslaw Kaczynski vezette kabinetből.

Az Önvédelem támogatása nélkül a kormányzó Jog és Igazságosság pártjának nem lesz többsége a parlamentben. Jelenleg az Önvédelem 46, a Jog és Igazságosság 203 mandátummal rendelkezik a lengyel törvényhozásban, a parlamenti többséghez minimum 231 képviselőre van szükség. Lepper hangoztatta: a koalíciót Kaczynski rúgta fel, most a miniszterek sorsa is az ő kezében van.

A miniszterelnök már hétfőn menesztheti őket a kormányból – tette hozzá Andrzej Lepper. Kazcynski egy hónappal ezelőtt egy korrupciós vizsgálattal összefüggésben mentette fel Leppert a miniszterelnök-helyettesi és a mezőgazdasági miniszteri tisztségből. A botrány ellenére akkor az Önvédelem két minisztere a kormánykoalícióban maradt. Lepper mostani döntésével politikai válság alakult ki Lengyelországban, ami előrevetíti az előrehozott választások lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik