Nagyvilág

Az EU két fejezetet nyit Törökországgal

Az Európai Unió úgy döntött, hogy megnyitja a török csatlakozási tárgyalások két újabb fejezetét, de egyelőre nem hajlandó egy harmadik megnyitására – közölte hétfőn egy EU-diplomata.

Franciaország már a múlt héten jelezte: egyelőre nem akarja, hogy megnyissák a gazdasági és pénzügypolitikai tárgyalásokról szóló fejezetet. Emögött az áll, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök ellenzi Törökország EU-taggá válását. A tárgyalások így a statisztikai és a pénzügyi ellenőrzési fejezetről kezdődhetnek el – közölte a nyilatkozó diplomata.

Az EU közel két éve kezdte a csatlakozási tárgyalásokat, de már akkor jelezték, hogy minden bizonnyal hosszú, évtizedes folyamatról van szó. A török csatlakozás megígérése ráadásul korainak bizonyult annak fényében, hogy nem sikerült jóváhagyatni minden EU-tagországban a további EU-bővítéshez is elengedhetetlennek mondott alkotmányos szerződést.

Tavaly az EU már felfüggesztette nyolc tárgyalási fejezet megkezdését, miután úgy ítélte meg, hogy a csatlakozáshoz szükséges reformok nem haladtak kellőképpen Törökországban, ráadásul Ankara nem tartotta be legalább egy korábbi vállalását. Márciusban két témakörben mégis megkezdődhettek az egyeztetések, és ehhez csatlakozik a most tervezett két újabb fejezet. Az összesen 35 fejezet tárgyalását azonban hagyományosan a könnyebbekkel kezdik, így a legfogósabbnak ígérkezőkről még meg sem indultak az egyeztetések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik