Nagyvilág

Előrelépés történt Észak-Koreában

Christopher Hill amerikai megbízott a saját szavai szerint "nagyon hasznos" tárgyalásokat folytatott Észak-Koreában, amely kész azonnal leállítani plutóniumtermelő atomreaktorát és teljesíteni az atomleszereléséről kötött megállapodást.

Hill ezt Szöulban mondta el pénteken, ahol tájékoztatást adott történelmi jelentőségűnek nevezett észak-koreai látogatásáról. “A megbeszélések nagyon részletesek, tartalmasak, s szerintem nagyon hasznosak és pozitívak voltak” – jelentette ki.

Szöuli sajtóértekezletén az amerikai diplomata hangsúlyozta: Észak-Korea vállalta, hogy teljes egészében végrehajtja a februári megállapodást, és foglalkoztak azzal is, miként lehetne felgyorsítani és dinamizálni a leszerelési folyamatot. Hill figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a leszereléshez idő és további erőfeszítések kellenek.

Az atomleszerelésért cserébe Phenjan jelentős energetikai segélyt kap, és tárgyalások kezdődhetnek kapcsolatai normalizálásáról az Egyesült Államokkal. Az amerikai megbízott tájékoztatásának meghallgatása után kollégája, a dél-koreai tárgyalásvezető bejelentette: Észak-Korea beleegyezett, hogy már július elején a delegációvezetők újra felvegyék a kapcsolatokat, és “megfelelő időpontban” miniszteri szintre emeljék a tárgyalásokat atomleszereléséről.

Hill Phenjanban a külügyminiszterrel és az észak-koreai delegáció vezetőjével találkozott. Mint elmondta, azt nem kérte, hogy Kim Dzsong Il elnök is fogadja őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik