Nagyvilág

Július közepén bezárhat az észak-koreai atomerőmű

Várhatóan két-három héten belül megkezdi termelésének a beszüntetését az észak-koreai jongbjoni atomerőmű - jelentette ki hétfőn Csun Jung Vo dél-koreai főtárgyaló. Phenjan ígéretet tett rá, hogy ismét beengedi a nemzetközi ellenőröket az atomerőműbe, melynek bezárását július közepére tervezi.

Csun Jung Vo reményei szerint ekkor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei Észak-Koreában utazhatnak, és hozzáfognak a jongbjoni reaktor leszereléséhez. Phenjan a hétvégén jelezte, hogy meghívja a NAÜ szakembereit az erőmű bezárásának a megvitatására.

A NAÜ megerősítette a meghívást, és várhatóan hétfőn döntenek a további lépésekről. Valószínűnek látszik, hogy még ezen a héten egy előzetes misszió után utazik a helyszínre a technikai részletek kidolgozására, ezután megvárják a NAÜ kormányzótanácsának július 9-i ülését, amely felhatalmazást adhat a hivatalos ellenőrzésekre. Észak-Korea 2002. december 27-én tiltotta ki az országból a NAÜ ellenőreit.

A jelenleg egyetlen működő észak-koreai atomberendezés termelésének a megszüntetését az a februárban Pekingben létrejött megállapodás írja elő, amelyet Phenjan kötött a vele tárgyaló öt ország képviselőivel nukleáris programjának a felszámolásáról.

Közben az Interfax orosz hírügynökség egy névtelenséget kérő, Pekingben akkreditált észak-koreai diplomatát idézve azt írt, hogy Phenjan a tervek szerint július közepén zárja be a jongbjoni erőművet, mert a szakértők szerint ennyi idő szükséges a termelés leállításához.


Észak-Korea erre attól tette függővé együttműködési hajlandóságát nukleáris kapacitásának felszámolása ügyében, hogy visszakapja-e a washington által egy makaói bankban zárolt mintegy 25 millió dollárnyi összeget. Washington június 14-én bejelentette, hogy a pénz jelentős részét átutalta Phenjan számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik