Nagyvilág

Szükségállapot a Gázai övezetben

Mahmúd Abbász palesztin elnök feloszlatta a palesztin egységkormányt, és rendkívüli állapotot vezetett be Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök "elsietettnek" nevezte a döntését. Az Európai Unió teljes támogatásáról biztosította Abbász erőfeszítéseit a válság rendezésére.

Az államfő Szalám Fajjád független politikust bízta meg a rendkívüli állapot kormányának megalakításával azt követően, hogy előző nap menesztette Iszmáil Haníje hamászos miniszterelnököt, feloszlatta a márciusban megkötött Hamász-Fatah koalíciót.


Fajjád pénzügyminiszter volt az iszlamista Hamász és a Nyugat-barát Fatah mozgalom Iszmáil Haníje vezette egységkormányában. A nyugati kormányokkal jó kapcsolatot ápoló, nagy tiszteletnek örvendő Fajjád várhatóan órákon belül megnevezi az átmeneti kabinet tagjait – közölte Abbász munkatársa, Nabíl Amr, hozzátéve, hogy a miniszterek közül többen várhatóan független politikusok lesznek. Az elnök intézkedésének az eredményessége egyelőre megjósolhatatlan, mivel az eddigi miniszterelnök, Iszmáil Haníje az éjjel kijelentette, hogy kormánya továbbra is hivatalban marad.


A palesztin elnök törvényen kívüli milíciának tekinti a Hamász harcosait, akik magukhoz ragadták az ellenőrzést a Gázai övezetben a legtöbb, Fatahhal szövetséges biztonsági központ fölött. Mahmúd Abbász már tájékoztatta döntéséről az Egyesült Államokat, Egyiptomot és Jordániát.

Az iszlamista Hamász egyik tisztségviselője, Számi Abu Zuhri reagálásában leszögezte, hogy a Hamász elutasítja Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtöki döntését. Szerinte akkor is Haníje marad a palesztin kormányfő, ha Abbász feloszlatta a kormányt. Úgy vélekedett, hogy Abbász döntése – amely szerinte amerikai és izraeli nyomásra született – azt mutatja, a Fatah nem kívánja rendezni a problémákat.

Haníje: elsietett döntés

“Abbász elsietett döntést hozott, amelyek elárul valamennyi megkötött megállapodást” – közölte a Hamász-vezető a televízióban sugárzott nyilatkozatában röviddel azután, hogy a Hamász a rádiójában bejelentette, hogy elfoglalta az Abbász vezette Fatah gázai “utolsó bástyáját”, az elnöki hivatal épületegyüttesét.

Haníje hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is hivatalban marad, és felszólította a Hamászt, hogy vessen véget az erőszaknak a Gázai övezetben. A kormányfő a Fatahot okolta az erőszakért, és azzal vádolta meg a szervezetet, hogy “üldözik” a Hamász iszlamistáit.

A kormányfő “azonnali nemzeti és mindenre kiterjedő párbeszédet” szorgalmazott a “nemzeti jogok alapján”. Haníje azt is hangsúlyozta, hogy az iszlamista szervezet nem kíván “államot” kikiáltani a Gázai övezetben.


Elesett az “utolsó bástya”

A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei csütörtök éjjel közölték: elfoglalták a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah szervezet gázai “utolsó bástyáját”. Az elnöki hivatal épületegyüttesét körbezárták a Hamász fegyveresei. A támadás idején Mahmúd Abbász a ciszjordániai Rámalláhban lévő székhelyén tartózkodott.



Szükségállapot a Gázai övezetben 1

A Hamász fegyveresei felvonják zászlójukat a Fatah épületegyüttesének elfoglalása után. (fotó: MTI/EPA)


Abu Obeida, a Hamász szóvivője szerint a gázai elnöki hivatalnál nem voltak harcok, mivel a Fatah fegyveresei előzőleg elhagyták az épületegyüttest. A Hamász csütörtökön az ellenőrzése alá vonta a Fatah biztonsági erőinek főhadiszállását.

A Fatah közel száz fegyverese menekült Egyiptomba a rafahi határátkelőnél – közölte az egyiptomi rendőrség. A menekülteket az egyiptomi biztonsági erők rafahi táborában helyezik el. Ciszjordániában a Fatah fegyveresei agyonlőtték a Hamász egyik aktivistáját. Ez volt az első ilyen jellegű gyilkosság Ciszjordániában a gázai erőszak kezdete óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik