Nagyvilág

Újra az EU-tagságról tárgyal Szerbia

Felújította társulási tárgyalásait az Európai Unió és Szerbia. Brüsszel tavaly májusban fagyasztotta be az egyeztetést a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való elégtelen szerb együttműködés miatt.

Az unió részéről Olli Rehn bővítési biztos, Szerbia képviseletében pedig Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes vett részt a tárgyalásokat felújító brüsszeli ülésen. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten jelentette be, hogy folyatják a társulási tárgyalásokat az Európai Unió és Szerbia között. Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője azt jósolta, hogy a megállapodást már ősszel aláírhatják.

A tárgyalások lezárása, de főként az egyezmény hatályba lépése ugyanakkor továbbra is függ Belgrád és a törvényszék teljes körű együttműködésétől. A társulási szerződés végrehajtása már az EU-csatlakozás küszöbe lesz – mondta Rehn a múlt héten.


Az EU egy évvel ezelőtt állította le a tárgyalásokat, mert nem sikerült elérnie Belgrádnál, hogy járjon közben tevőlegesen az egyik fővádlott, Ratko Mladic boszniai szerb tábornok elfogása és Hágába vitele érdekében.

Ez év elején Brüsszel már kilátásba helyezte a tárgyalások felújítását azzal a céllal, hogy Szerbiában a választásokon teret nyerjenek az EU-párti, demokratikus erők. A törvényszékkel folytatott együttműködés továbbra is feltétel marad mindazonáltal a tárgyalások lezárásához (bár egyes EU-tagországok, köztük Magyarország azt szeretnék elérni, hogy a teljes kooperáció ne ehhez, hanem a társulás életbe lépéséhez legyen előfeltétel).


Ajánlott videó

Olvasói sztorik