Nagyvilág

Júliustól bevethető az uniós harccsoport

Július elsejétől hat hónapon keresztül bevethető lesz a Magyarország, Szlovénia és Olaszország által felállított európai uniós harccsoport, amelynek zárógyakorlatát kedden tartották Olaszországban.

Az észak olaszországi Gemona városa mellett tartott, május 31-én kezdődött “Európai Szél” elnevezésű hadgyakorlatot eredményesnek minősítették. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, vezérkari főnök újságírók kíséretében utazott a helyszínre, hogy megtekintsék a zárógyakorlatot.


Szekeres Imre honvédelmi miniszter közölte: a harccsoport katonái készen állnak a feladatra. Ismertetése szerint az első uniós harccsoport bevethető, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy az Európai Unió így dönt. A mintegy 2800 fős uniós harccsoport Brüsszeltől hatezer kilométeren belül, de az uniós tagországokon kívül aktiválható, és 10 napon belül a helyszínre tud települni.


Szekeres közölte: ez esetben nincs szükség az Országgyűlés döntésére, a kormány jóváhagyta az ezzel kapcsolatos előkészületeket.


Magyarország egy 250 fős lövészszázaddal, páncélozott szállítójárművekkel és terepjárókkal, valamint egy víztisztító alegységgel vesz részt a harccsoportban. A gyakorlatra a debreceni dandár hódmezővásárhelyi gépesített lövészzászlóalj katonái települtek ki, mintegy 80 technikai eszközzel. Az eszközöket és a katonákat vasúton szállították Olaszországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik