Nagyvilág

Havazik Svájcban, hőhullám Moszkvában

Nagy-Britanniában 5-8 Celsius-fokos rekordhideg és kitartó esők, több más országban halálos áldozatokkal is járó esőzések és viharok jellemezték a hétvége időjárását, miközben Moszkvában szokatlan hőség csalogatta ki az embereket a strandokra.

Több hétre való eső és kora telet idéző hőmérséklet jegyében telt a hagyományos május végi hosszú hétvége, a Bank Holiday Nagy-Britanniában, ahol évek óta nem mértek ennyi csapadékot és ilyen hideget az évnek ebben az időszakában.

A kirándulók milliói töltötték szállodai szobáikban a hétvégét a szakadó eső, az 5-8 fok közötti nappali hőmérséklet és az erős szél miatt. Az ezúttal elhagyatott déli tengerpartokon szerencsésebb években ezen a hétvégén százezrek süttetik magukat az általában 25-28 fokos kora nyárban. Az első összesítések szerint vasárnap és hétfőn összesen 50-70 milliméter eső hullott Anglia nagy részén; ez a májusi egész havi átlagnak felel meg.

Havazik Svájcban, hőhullám Moszkvában 1

Havazik Svájcban, hőhullám Moszkvában 2

A Szent Gotthard-hágótól visszatérnek az autók az Ariolo fölött fekvõ Motto Bartolába 2007. május 28-án, miután az erõs hóesés miatt lezárták a hágót.

Havazik Svájcban, hőhullám Moszkvában 3


Törökországban, Franciaországban, Görögországban és Németországban halálos áldozatokat is követeltek heves viharok és esőzések a hétvégén. Helyi illetékesek tájékoztatása szerint Törökország keleti részén tíz ember vesztette életét áradások és földcsuszamlások, illetve villámcsapások következtében.

Görögországban szombat este egy folyón támadt hirtelen árhullám elsodort nyolc kirándulót a Peloponnészosz- félszigeten, legkevesebb heten életüket vesztették.

Németországban számos helyen riasztották a tűzoltókat elárasztott pincékhez, kidőlt fákhoz és megrongált tetőkhöz. Sok helyen akadozott a közúti és helyenként a vasúti közlekedés is. Hétfőn a Fekete-erdő hegységben négy centiméter hó esett. Szászországban vasárnap jégeső esett, és a szilárd csapadék az Érchegységben helyenként fél méter magasan állt az utakon. Thüringia, Szász-Anhalt, Brandenburg és Meklenburg-Előpomeránia tartományokban az utakon hömpölygő sár okozott gondokat a közlekedésben. A franciaországi Bretagne partjainál két búvár és egy jacht kapitánya vesztette életét a viharos tengeren.


Havazik Svájcban, hőhullám Moszkvában 4

A moszkvai Gorkij Park szökõkútjának vizében is lubickolnak (fotó:mti)


Moszkva környékét ugyanakkor szokatlan hőség lepte meg. 130 éves melegrekord dőlt meg hétfőn az orosz fővárosban: 32,2 Celsius-fokot mértek. Sokan a vízpartokon kerestek menedéket, nem ritkán a fürdési tilalom ellenére is. Négy ember fulladt vízbe, harmincegy fuldoklót, köztük öt gyermeket mentettek ki a hétvégén a környékbeli tavakból, folyókból, víztározókból – közölte hétfőn a rendkívüli helyzetek moszkvai hivatala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik