Nagyvilág

Törökország EU-csatlakozását sürgette Solana

Az Oroszországgal való kapcsolatok erősítését és Törökország uniós csatlakozását sürgette Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy vasárnapi lapinterjúban.

A Welt am Sonntag című német újságnak nyilatkozva Solana sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az elmúlt időszakban feszültebbé vált a viszony Oroszország és az unió között. Reményét fejezte ki, hogy a küszöbön álló EU-orosz csúcstalálkozó elősegíti a kialakult feszültség enyhítését.


Az EU tagállamainak és Oroszországnak közös erőfeszítéseket kell tenniük a viszony normalizálása érdekében – hangoztatta, nyomatékosan utalva arra, hogy az Oroszországgal való szilárd kapcsolatok mindenkinek hasznára válnak.

A politikus síkra szállt Törökország EU-tagsága mellett, de elengedhetetlennek nevezte a csatlakozáshoz szükséges feltételek teljesítését. A törökországi politikai fejleményeknek összhangban kell állniuk az úgynevezett koppenhágai kritériumokkal – fogalmazott Solana, kiemelve a jogállamiság tiszteletben tartását, a működő piacgazdaságot, továbbá az unió törvényhozásának átvételét.

Az EU kül- és biztopnságpolitikai főképviselője egyidejűleg meggyőződését fejezte ki, hogy Európának előnye származna Ankara uniós csatlakozásából. Törökország a Közel-Kelet, a Kaukázus és a Balkán között feklszik, ezért hatalmas befolyással rendelkezik a térségre, s jelentős mértékben hozzájárulhat a régió stabilizálásához.


Mindez pedig erősítené Európa biztonságát is: „jó lenne Törökországot a mi oldalunkon tudni”, máskülönben Ankara más partnerek után nézne – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik