Nagyvilág

Bemutatta az al-Kaida az algíri robbantások előkészítését

Részleteket sugárzott szerdán az al-Dzsazíra katari hírtelevízió egy filmből, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet algériai szárnya készített az április közepén elkövetett algíri robbantásos merényletek előkészületeiről.

A filmen látható az Iszlám Magreb al-Kaida Szervezete vezetője, Abu Muszaab Abdel-Vadúd – alias Abdel-Malek Drukdal –, amint dzsihádra (szent háborúra) buzdítja harcosait. „Ez a háború kereszteshadjárat az iszlám ellen. Ez a hitetlenség és a hit közötti háború” – mondja Abdel-Vadúd, akik az al-Kaida magrebi szárnya emírjének tekinti magát.


A filmen látható iszlám harcosok katonai gyakorlóruhát, keki szövetből készült turbánt viselnek, és hosszú fekete szakálluk van. Egy másik részletben három öngyilkos merénylő látható eskütételkor, egy jelenet pedig bemutatja, amint iszlám harcosok készülnek a merényletekre, gépkocsiba pakolják a robbanóanyagot.


Az április 11-én elkövetett algíri robbantásos merényleteknek 33 halálos áldozatuk és 222 sérültjük volt. A robbantások elkövetését magára vállaló említett szervezet lényegében azonos az Ima és Harc Szalafista Csoportjával, az ország legerősebb kormányellenes fegyveres szervezetével, amely csaknem húsz éven át harcolt a terror eszközével az algériai kormány ellen. Az utóbbi időben elmélyítette kapcsolatait az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, ennek jegyében néhány hónappal ezelőtt átszervezte sorait, és megváltoztatta nevét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik