Nagyvilág

Blair a YouTube-on köszöntötte Sarkozyt

A Google tulajdonában lévő, világszerte tízmilliók által látogatott YouTube-on a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalnak saját csatornája van; a franciául közismerten folyékonyan beszélő Blair profi kép- és hangminőségű üdvözlő beszédét ezen a csatornán tették fel a portálra.

A 3 perc 43 másodperces nyilatkozatban Blair kifejti, hogy nagyra becsüli, sőt barátjának tekinti Sarkozyt. (A beszéd megtekinthető angolul és franciául is.) A kormányfő szól a mindkét ország előtt álló kihívásokról, esősorban a globalizációról, a gazdasági változásokról, és az olyan új gazdasági hatalmak megjelenésének hatásairól, mint Kína és India.

Blair egyenes utalást tesz az Amerikával fenntartott szövetségesi viszony fontosságára, mondván: Nagy-Britannia és Franciaország az egymással, az Európán belül és “természetesen” az Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatokon keresztül tudja befolyását érvényesíteni.

Tony Blair személyében egy távozó politikai vezető köszöntötte a most hivatalba lépő új francia elnököt. Blair ugyanis, aki éppen tíz éve van hatalmon a kormányzó Munkáspárt élén, várhatóan még a héten bejelenti lemondását, elindítva az utódválasztási kampányt, amely június végén zárul.

Az utód általános várakozás szerint Gordon Brown jelenlegi pénzügyminiszter lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik