Nagyvilág

A libanoni háborús jelentés ellenére sem mond le Olmert

Ehud Olmert izraeli kormányfő nem szándékozik lemondani annak ellenére, hogy a libanoni háborúról rövidesen napvilágra kerülő jelentés bírálja az abban játszott szerepét - jelentették szombaton izraeli televíziók.

A 10-es csatorna kereskedelmi televízió és a közszolgálati televízió második csatornája szerint a harcok első öt napját és a Hezbollah libanoni síita szervezet elleni háború megindítására vonatkozó izraeli döntést elemző bizottság, amelynek elnöke Élijahu Vinograd volt bíró, hétfőn teszi közzé előzetes jelentését. A dokumentum szerint “elsietett és szerencsétlen” volt a mód, ahogyan Olmert a háború mellett döntött, miután a Hezbollah fegyveresei július 12-én elfogtak két izraeli katonát.


A 10 csatorna a jelentés egy kiszivárogtatott példányára hivatkozva azt jelentette, hogy a dokumentum bírálja Olmertet, amiért “szervezett terv” híján indította meg a háborút.
Olmert hivatala közleményben tudatta, hogy a kormányfő és hivatala még nem kapta meg az előzetes jelentést, így nem ismeri a tartalmát, a sajtóban megjelent találgatásokra pedig nem kívánnak reagálni.


A 10-es csatorna idézte Ehud Olmert munkatársait, akik szerint a kormányfő a bírálat ellenére nem szándékozik lemondani, miután az egész kormány részt vett a háborúval kapcsolatos döntésben.
Elemzők szerint Ehud Olmert és Amír Perec védelmi miniszter politikai jövője függhet a jelentésben foglalt következtetésektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik