Nagyvilág

Juscsenko hívei tüntettek Kijevben

Több mint húszezren tüntettek szombaton Kijevben támogatásukról biztosítva a parlament feloszlatását és az előre hozott választások kiírását.

Viktor Juscsenko elnök, aki április 2-án oszlatta fel a törvényhozást, a Kijev központjában, az Európa téren tartott nagygyűlésen biztosította támogatóit arról, hogy a kormánykoalíció ellenzése dacára megtartják az előre hozott választásokat.
A választás tiszta és demokratikus lesz – ígérte az elnök. – “Ukrajnának becsületes hatalomra van szüksége, amely tiszteletben tartja a törvényeket és az alkotmányt” – tette hozzá Juscsenko.


“Juscsenko” – skandálták a Julija Timosenko volt kormányfő vezette BJuT, az elnököt támogató Mi Ukrajnánk és a Jurij Lucenko volt belügyminiszter vezette Népi Önvédelem mozgalom szervezte nagygyűlés résztvevői.



Juscsenko hívei tüntettek Kijevben 1

Tüntetõk gyülekeznek a kijevi alkotmánybíróság épülete elõtt (fotó: MTI/EPA)


Az ellenzéki nagygyűléssel egy időben folytatták szinte mindennapos tüntetésüket a parlament feloszlatása ellen tiltakozva az oroszbarátnak tartott Viktor Janukovics kormányfő támogatói a szomszédos Függetlenség terén, a Juscsenkót 2004 végén hatalomra segítő “narancsszínű forradalom” színhelyén. A két megmozdulást többszörös rendőrkordon választotta el egymástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik