Nagyvilág

Ezrek búcsúztatták Jelcint

Ezrek vettek búcsút kedden az előző nap elhunyt Borisz Jelcintől, leróva tiszteletüket Oroszország első elnöke előtt, aki hozzájárult a Szovjetunió felbomlásához és átkormányozta az országot a függetlenség kaotikus első évein.

Az ortodox himnuszokat éneklő templomi kórus hangjainak kíséretében már az első órában több mint ezren, köztük a család tagjai és ismert közéleti személyiségek járultak virágokkal Jelcin állami zászlóval díszített, nyitott koporsójához, amelyet az újjáépített Megváltó Krisztus székesegyházban ravataloztak fel – abban az aranykupolás pravoszláv templomban, amelyet Sztálin parancsára robbantottak fel, s amelyet Jelcin hivatali idejében építettek újjá.


A búcsúzók lassan haladtak el, óránként mintegy ötszázan Borisz Jelcin díszőrség vigyázta, nyitott ravatala közelében, korlátfolyosón, gyászszertartás közepette, külön asztalokon helyezve el virágaikat. Egész éjjel, sőt szerda délelőtt is járulhatnak még az emberek a katedrálisba.



Ezrek búcsúztatták Jelcint 1

Egy gyászoló nõ megcsókolja a felravatalozott Jelcint (Fotó: MTI/EPA)


Clintont is várják


Röviddel szerda dél után azonban már a külföldi méltóságok róhatják le kegyeletüket Jelcin előtt a székesegyházban, akinek földi maradványait egy kora délutáni végső búcsúszertartás után a Novogyevicsi kolostor melletti sírkertben helyezik örök nyugalomra.


A temetésre az orosz fővárosba várják a világ számos vezető politikusát, köztük Bill Clinton és George Bush volt amerikai elnököket, Horst Köhler német államfőt, Olaszországból Giulio Andreotti örökös szenátort, Philippe Douste-Blazy francia külügyminisztert, Lech Walesa volt lengyel elnököt és a balti országok néhány jelenlegi és volt államfőjét.


Magyarország nevében a temetésen Medgyessy Péter volt kormányfő vesz részt.


Gorbacsov felesége közelébe temetik


A 76 éves korában szívelégtelenségben elhunyt Jelcint szerdán állami pompával helyezik végső nyugalomra az orosz főváros szívében lévő Novogyevicsi temetőben, s a temetés napjára utódja, Vlagyimir Putyin nemzeti gyásznapot hirdetett.


Jelcint Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök elhunyt felesége, Raisza Gorbacsova és a néhai Alekszandr Lebegy tábornok közelében hantolják el az árnyas-lombos Novogyevicsi temetőben, ahol sok híres orosz művész és kiemelkedő értelmiségi mellett Nyikita Hruscsov, a hatalmától 1964-ben megfosztott, ingadozó reformer szovjet vezető is nyugszik.


Gorbacsov részvétét fejezte ki Jelcin özvegyének, de rámutatott, hogy a Jelcin és közte fennállt nézeteltérések az 1991-es kommunista puccs megkísérlőinek kezére játszottak.


Budapesten is várják a gyászolókat


Az orosz nagykövetség részvétkönyvet nyit Borisz Jelcin volt orosz elnök elhunyta alkalmából – közölte a diplomáciai képviselet kedden.


A kondoleáló könyvbe április 25-én és 26-án Budapesten az orosz nagykövetség Bajza utca 35. szám alatti épületében 10.00 és 12.00 valamint 14.00 és 16.00 óra között lehet bejegyezni az együttérzés gondolatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik