Nagyvilág

Török katonai akció indult Irakban a kurd szeparatisták ellen

A török hadsereg különleges egységei benyomultak Irak területére, hogy rajtaüssenek törökországi kurd szeparatisták egy táborán – jelentette szerdai számában a Zaman török napilap.

A lap úgy tudja, hogy mintegy negyven kilométer mélyen hatoltak be a török katonák iraki területre. A cikkben az is szerepel, hogy a határ mentén aknamentesítést végeznek későbbi előrenyomulásokra készülve. Más lapok török csapatmozgásokról és lőgyakorlatokról számoltak be az iraki határ térségéből.

Abdullah Gül török külügyminiszter szerdán kijelentette: Törökországnak jogában áll fellépni a kurd gerillák ellen, ha Bagdad nem elég erős ehhez. Törökország azt várja az iraki kormánytól, hogy lépjen fel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) törökországi fegyveres szeparatista szervezet észak-iraki tábora ellen, és az Irakba menekült kurd fegyveresek elleni fellépésre ösztökéli az Egyesült Államokat is annak iraki bevonulása óta. Az utóbbi időben szaporodtak a PKK Irakból kiinduló törökországi erőszakcselekményei.

Olajat öntött a tűzre Maszud Barzaninak, az észak-iraki kurd régió vezetőjének minapi nyilatkozata. Barzani ugyanis egy televíziós interjúban figyelmeztette Törökországot: ne avatkozzon bele az olajban gazdag Kirkuk körüli vitába, máskülönben az észak-iraki kurdok gondoskodnak arról, hogy a törökországi kurd területeken ne legyen nyugalom. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök válaszul figyelmeztette az iraki kurdokat, hogy „nagyon nagy árat” kell fizetniük, ha ellenségeskedést szítanak Törökországgal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik