Nagyvilág

A franciák fele még nem döntött

Szoros eredményre lehet számítani a francia elnökválasztás első fordulóján - tűnik ki a pénteken, bő két héttel a voksolás előtt nyilvánosságra hozott felmérésekből.

A CSA-Cisco intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint Nicolas Sarkozy, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) színeiben induló volt belügyminiszter a szavazatok 26 százalékára számíthat. Őt a szocialista elnökjelölt, Ségolene Royal követi 23,5 százalékkal, a harmadik helyen pedig, 21 százalékkal Francois Bayrou, a centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) jelöltje várható.

A legújabb felmérésben már 16 százalékra nőtt Jean-Marie Le Pen népszerűsége. A szélsőjobboldali nacionalista Nemzeti Front vezére a legutóbbi, 2002-ben megrendezett elnökválasztáson bejutott a második fordulóba. A jelenlegi támogatottsági adatok alapján valószínűtlen, ám mégsem kizárt, hogy Le Pen idén is bejusson a május 6-án tartandó második fordulóba.

A felmérésből kiderült, hogy a francia választók közel fele még nem döntötte el, hogy a tizenkét jelölt közül kit támogat április 22-én, mintegy tizedük pedig nem kívánta felfedni, kire fog szavazni.


Az esélyes jelöltek a választási kampány utolsó heteiben minél több közismert személyiség támogatását igyekeznek megszerezni: Sarkozy mellett sorakozott fel Jacques Chirac és felesége, Bernadette, illetve Bernard Tapie, korábbi miniszter, ismert üzletember és színész. Azouz Begag esélyegyenlőségi miniszter viszont nem a jobboldali jelöltet, hanem a középutas Francois Bayrout támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik