Nagyvilág

Spanyolországot is megfenyegették

A madridi kormányzat tudja, hogy megfenyegette Spanyolországot egy iszlamista csoport a múlt hét végén internetes videoüzenetben, de a felvételnek nem tulajdonított "túlzott jelentőséget" - közölték Madridban.

Egy szóvivő hétfő este nyilatkozott a Spanyolország címére érkezett terrorfenyegetésről, hangsúlyozva: Madrid tudatában van az üzenet fenyegető élének, de nem tulajdonít neki túlzott jelentőséget.


A Kalifátus Hangja elnevezésű csoport nevében a világhálóra feltett üzenetben a német és az osztrák kormányt is megfenyegették. A feltételen egy arabul beszélő férfi arra figyelmeztette a két országot: vonják ki katonáikat Afganisztánból, hogy így támadásokat kerülhessenek el.


A spanyol média hétfő este arról számolt be, hogy ez a fenyegetés az Afganisztánban állomásozó 700 fős spanyol katonai kontingensre is vonatkozik. A felvételen megszólaló férfi a madridi beszámolók szerint Spanyolország esetével példálózva figyelmeztette Németországot és Ausztriát, mondván: Madrid előbb kivonta a spanyol katonákat Irakból, hogy azután Afganisztánba vezényeljen csapatokat, amelyeket ezzel “újra veszélynek tesz ki”.


A felvétel napra pontosan három évvel az iszlamista merénylők által 2004. március 11-én elkövetett madridi vonatrobbantások után került nyilvánosságra. A spanyol rendőrség úgy véli, hogy az ibériai ország továbbra is az al-Kaida terrorhálózathoz közelálló radikális iszlamisták kitüntetett célpontja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik