Nagyvilág

Elfogták a tálibok volt védelmi miniszterét

A pakisztáni biztonsági erők elfogták az afganisztáni tálib lázadók egyik legfontosabb vezetőjét, Obeidalláh Akund egykori védelmi minisztert.

Egy magas rangú pakisztáni biztonsági tiszt elmondása szerint Akundot és négy másik gyanúsítottat még hétfőn vették őrizetbe a délnyugat-pakisztáni Kvetta városban, éppen aznap, amikor Dick Cheney amerikai alelnök látogatást tett Pakisztánban. Közölte, hogy Akund letartóztatása nem Cheney látogatásának eredménye, hanem egy tervezett – amerikai tipp alapján pakisztáni biztonsági erők által végrehajtott – akció sikeres befejezése volt. Hozzátette, hogy a hét folyamán még további hét tálibot vettek őrizetbe Kvettában.

A pakisztáni kormány nem erősítette meg a hírt, sőt Dzsaved Ikbal Síma, a terrorizmusellenes amerikai és pakisztáni tevékenység összehangolásáért felelős belügyi illetékes cáfolta, hogy letartóztattak volna egy magasa rangú tálib parancsnokot.

Amennyiben Obeidalláh Akund mégis őrizetbe került, akkor 2001, azaz az afganisztáni tálib rendszer megbuktatása óta ez volt az első alkalom, hogy Pakisztánban ilyen jelentős tálib parancsnokot fogtak el. Akund a tálibok Omar molla vezette tíztagú vezetői tanácsában a harmadik legfontosabb személy.

Pakisztáni látogatása során Dick Cheney aggodalmát fejezte ki a Pervez Musarraf elnökkel folytatott tárgyalásán amiatt, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyes csoportjai újjászervezték erőiket az afganisztáni-pakisztáni határ mentén húzódó törzsi területeken.


Az amerikai alelnök elismerését fejezte ki Musarrafnak Pakisztán terrorellenes erőfeszítéseiért, de úgy vélekedett, hogy Iszlámábád többet is tehetne a muzulmán terrorizmus ellen, különösen a fanatikus szunnita muzulmán afganisztáni tálibok ellen, akiknek “támaszpontjaik és menedékhelyeik vannak pakisztáni területen”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik