Nagyvilág

Új vetélytárs zárkózott fel Sárkozy és Royal mellé

A kisebbik francia kormányzópárt, a centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) elnökjelöltje, Francois Bayrou egyre inkább felzárkózik Nicolas Sarkozy belügyminszter és Ségolene Royal, a szocialisták jelölte mögé.

A kisebbik francia kormányzópárt, a centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) elnökjelöltje, Francois Bayrou 19 százalékot érne el az elnökválasztás első fordulójában, ha most lenne a választás – derül ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet csütörtökön ismertetett a Paris Match című párizsi magazin.


Kiütheti vetélytársait




A hagyományos bal- és jobboldali megosztottságot meghaladni kívánó Bayrou, aki megválasztása esetére azt ígéri, hogy szocialista kormányfőt nevez ki, hétről hétre tör előre a felmérések szerint (az év elején még csak hat százalékon állt) és egyre inkább felzárkózik a két nagy párt jelöltjei mögé. A nagyobbik kormányzópárt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökjelöltje, Nicolas Sarkozy belügyminiszter jelenleg a szavazatok 29, az ellenzéki Szocialista Párté (PS), Ségolene Royal pedig 25,5 százalékát kapná meg az első fordulóban.

A felmérések alapján még mindig a jobboldali jelölt az első számú esélyes, de amennyiben Bayrou bekerülne a második fordulóba, mindkét nagy párt elnökjelöltjével szemben megnyerné a választást: 52 százalékkal Sarkozyvel és 54 százalékkal Royallal szemben. A meglepő eredményt hozó közvélemény-kutatás a TF1 kereskedelmi televízió hétfőn rendezett vitaműsora után készült, amelyet 6,68 millióan néztek és amelyben a centrista jelölt “szociális gazdaságról” szóló, mérsékelten liberális programját mutatta be.


A bizonytalanokat szólítja meg

A felmérést vezető Frédric Dabi szerint Bayrou szavazótábora továbbra is a jobboldali választók köréből kerül ki elsődlegesen, de előretörését a baloldali szavazók egyre nagyobb támogatásának köszönheti. Megfigyelőkhöz hasonlóan Bayrou úgy véli, hogy az elnökválasztás a belügyminiszter elleni népszavazást is magában rejti, és ha sikerül hitelesebbnek tűnnie az ellenzéknél, akkor az ő táborukból toborozhat új szavazókat. Egyelőre elsősorban a baloldali középvezetőket és értelmiséget sikerült meggyőznie, a bérből, fizetésből élők és munkások körében kevés szavazatra számíthat.

Amennyiben Royal-Sarkozy párharcra kerül sor a végső megméretésben, az első fordulóban Bayroura szavazók 62 százaléka a baloldali jelöltre adná voksát a második fordulóban. Ez az UDF elnökének azon sokat hangoztatott véleményét erősíti meg, hogy személye egyszerre vonzza a Sarkozy-ellenes jobboldali és a baloldali kampányban csalódott szavazókat.


Harmadik alternatíva

Bayrou szerint Sarkozy a “gazdagok kisöccse”, Royal pedig a “szocialista pártvezérek kishúga”. Az előbbi szemében a pénz elbűvölő, a másikéban arrogáns. Hozzájuk képest Bayrou a Franciaország “mélyéről”, Béarnból érkező és a mai napig ott élő, paraszti gyökereire büszke, történész végzettségű, őszintén Európa-párti politikust testesíti meg.

Az előző elnökválasztás óta a kormánykoalíció ellenére az UMP-től a köldökzsinórt fokozatosan elvágó centrista politikus egyre inkább közeledett szocialista politikusokhoz. Ennek ellenére a PS szerint Bayrou “csak egy változata a jobboldalnak”, míg Sarkozy szerint a centrista jelölt megválasztása a IV. köztársaságba való visszatérést jelentené. A közvélemény nagyrésze – az IFOP szerint 83 százaléka, a BVA 71 százaléka – nemzeti egységkormány híve lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik