Nagyvilág

Cheney szerint minden megoldás nyitott az iráni atomkérdésben

Dick Cheney amerikai alelnök szombaton Syndeyben megerősítette, hogy az iráni válság diplomáciai megoldását támogatja, de figyelmeztetett: minden megoldás továbbra is nyitott annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

“Úgy ítéljük meg, hogy súlyos hiba lenne, ha egy olyan ország, mint Irán atomhatalom lenne” – jelentette ki Dick Cheney John Howard ausztrál kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

“Valamennyi megoldás továbbra is nyitott” – mondta az amerikai alelnök, aki pénteken az ABC amerikai televíziós állomásnak nyilatkozva az esetleges katonai fellépésre utalva háromszor is hangsúlyozta, hogy “semmilyen megoldás sem zárható ki”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa decemberben elfogadott határozatában szankciókat rendelt el Irán ellen, és 60 napos határidőt szabott meg arra, hogy Teherán felfüggessze a békés célú energiatermelésre és atombomba gyártására egyaránt alkalmas urándúsítást. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csütörtöki jelentése szerint Irán nem tett eleget az ultimátumnak.

“Együttműködtünk az Európai Unióval és az ENSZ-szel, hogy olyan politikát dolgozzunk ki, amellyel rávehetjük az irániakat: mondjanak le törekvéseikről. Ezt választjuk a jövőben is” – mondta az amerikai alelnök.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter pénteken Ottawában reményét fejezte ki, hogy Oroszország támogatni fog egy második, Iránt szigorúbb szankciókkal sújtó elrendelő BT-határozatot.

Egy esetleges katonai beavatkozásra vonatkozó kérdésre válaszolva Rice kijelentette: “Egyértelművé tettük, hogy a diplomáciai megoldás mellett köteleztük el magunkat, és úgy véljük, a diplomáciai út sikerre vezethet, ha a nemzetközi közösség egységes marad és szembesíti Iránt annak a kihívásnak a következményeivel, ha továbbra is szembehelyezkedik a nemzetközi közösséggel”.

Dick Cheney, aki vasárnap fejezi be ausztráliai látogatását, nagyra értékelte az ausztrál kormány álláspontját. A növekvő ellenkezés ellenére – Tony Blair kormányfőtől eltérően, aki bejelentette, hogy megkezdik a csapatok kivonását Irakból – John Howard beleegyezett, hogy újabb kiképzőket küldjenek az arab országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik