Nagyvilág

Márciusban érkezik a NATO-tagságunkat bíráló képviselő

Várhatóan március második felében látogat Magyarországra Liam Fox brit ellenzéki képviselő, aki januárban felvetette Magyarország NATO-tagságának felfüggesztését – közölték a Honvédelmi Minisztérium médiaosztályán.

A képviselőt Szekeres Imre honvédelmi miniszter hívta meg, miután Liam Fox januárban a Financial Times idézete szerint kijelentette: Lengyelországban és Magyarországon járt, és ott felpanaszolta, hogy ezek az országok „beléptek a NATO-ba, zsebre vágták a biztonsági garanciákat, majd csökkentették védelmi kiadásaikat”. A vezető tory képviselő azt mondta: a párt által szorgalmazott megállapodás alapján „felfüggeszthető lesz azon NATO-országok tagsága, amelyek (védelmi) kiadásai elmaradnak a közösen elfogadott szinttől”.

Szekeres Imre januárban bejelentette: azért hívta meg a képviselőt, hogy Magyarországon személyesen folytathassák le ezt a vitát, s hogy közben az angol képviselő helyszíni tájékoztatást kapjon az ország NATO-szerepvállalásáról.


A miniszter arról is tájékoztatott: a budapesti brit nagykövet közleménye hangsúlyozza, hogy a hivatalban lévő brit kormány egyetlen NATO-tagállam tagságát sem kívánja felfüggeszteni, és nagyra értékeli Magyarország szerepvállalását a szövetségben. Kiemelte, hogy „a kormány elkötelezettséget mutat az iránt, hogy növelni fogja a védelmi kiadások szintjét, amint azt az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik