Nagyvilág

Megkezdődött az „évszázad pere”

Kezdetét vette csütörtökön Madridban a 191 halottat követelő, 2004 márciusában vonatok ellen elkövetett robbantássorozat 29 vádlottja áll bíróság előtt. Az egyik fővádlott máris tagadta a terhére rótt cselekményeket.

Európában ez volt a legvéresebb merénylet, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel hoznak összefüggésbe. Az ügyben 20 arab és kilenc spanyol személy ellen emeltek vádat, egyebek között azért, mert terrorista csoporthoz tartoztak, spanyolországi bányákból robbanóanyagot loptak, illetve azt a merénylet végrehajtóinak eladták, gyakran kábítószerért.

Több tucatnyi ember – jogászok és a robbantások szenvedő részesei – töltötte meg a tárgyalótermet. Azt a 18 vádlottat, akitet letartóztatásuk óta fogva tartanak, egy törésálló üvegből készült “kalitkában” különítették el a teremben.

A csütörtöki tárgyalás a hét fővádlott egyikének, az egyiptomi Rabei Uszman Szájed Ahmednek a meghallgatásával kezdődött. A vádlott minden vádpontban ártatlannak vallotta magát, közölve: soha semmi köze nem volt a véres madridi eseményekhez. A vádlott később elítélte a spanyol fővárosban ingázók ellen elkövetett véres robbantásos merényletet, csakúgy, mint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli és 2005. júliusi londoni terrorcselekményeket.

A “Mohammed, az egyiptomi” ragadványnéven is ismert Ahmedet tartják a merényletek egyik fő értelmi szerzőjének, őt 2004 júliusában Milánóban, spanyol elfogatási parancs alapján vették őrizetbe. Ahmeden kívül még három másik személyt gyanúsít azzal az ügyészség, hogy ők voltak a “főideológusok” a merényletek mögött. Négyük közül az egyik maga is életét vesztette a robbantásokban.



Megkezdődött az „évszázad pere” 1

Mohammed, az egyiptomi a madridi bíróság tárgyalótermében (fotó: MTI/EPA)


A fővádlottak mindegyikére összesen 40 ezer év börtönbüntetést kért az ügyészség. A legmagasabb büntetési tétel Spanyolországban negyven év. A per előreláthatólag júliusig tart majd, az ítélethozatal legkorábban szeptemberre várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik