Nagyvilág

Megerősítették a prágai repülőtér védelmét

Megszigorították a prágai Ruzyne nemzetközi repülőtér őrzését, mert a hatóságok terrortámadásra utaló jelzéseket kaptak - erősítette meg a Nova kereskedelmi televízió korábbi értesülését csütörtökön Ivan Langer, cseh belügyminiszter.

“A rendkívüli intézkedéseket azért vezettük be, mert a repülőteret esetleg terrortámadás veszélye fenyegeti” – mondta a miniszter a televíziónak. Konkrétabb információkkal azonban nem szolgált.

A Nova szerint szerda délután a Ruzyne egész területén gépfegyverekkel felszerelt rendőri és katonai járőrök jelentek meg, s a bejárat előtt egy páncélozott jármű áll. A repülőtér forgalma azonban továbbra is zavartalan, és semmiféle módon nem korlátozták.


Nem hivatalos értesülések szerint a megszigorított biztonsági intézkedések mögött egy pszichotronikával foglalkozó nő állt, aki betelefonált a belügyminisztériumba és azt állította: úgy érzi, hogy Ruzyne terrorista támadás célpontja lesz. “Bár a támadás valószínűsége nagyon kicsi, fel kell rá készülnünk és meg kell tennünk a megfelelő intézkedéseket” – magyarázta a hatóságok eljárását a televízióban Jan Subert, a cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) szóvivője.


Csehországban tavaly nyár óta több hasonló riadó is volt, de egyik esetben sem történt semmiféle terrortámadás, vagy erőszakos cselekedet. Szeptemberben a hatóságok a belvárosi zsidó emlékhelyek őrzését erősítették meg terrortámadástól tartva. Januárban egy ismeretlen telefonáló a prágai egyházi iskolákat fenyegette meg támadással.


A jobbközép kormánykoalíció ellenzéke és a média egy része azt állítja, hogy a kormányzat feleslegesen riogatja a lakosságot a fokozott biztonsági intézkedésekkel. Szeptemberben a zsidó hitközség is tiltakozott az intézkedések ellen azt állítván, hogy az ártott a turizmusnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik