Nagyvilág

Téglát keres a külügy

A külügyminisztériumban vizsgálat indul annak kiderítésére, miként szivároghatnak ki rendszeresen információk a tárcától az ellenzékhez – közölte a külügyi szóvivő hétfőn az MTI-vel. A hétvégén Orbán Viktor kordonbontó akciójáról küldtek körbe egy dokumentumot a követségeknek.

„Nem ez az első eset, hogy a kikerülő információkat az ellenzék saját céljaira használja fel” – hangsúlyozta Polgár Viktor annak kapcsán, hogy Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a hétvégén pártpolitikai álláspontok közvetítésével vádolta meg a külügyminisztériumot. Németh Zsolt szerint a külügyi tárca február 8-án olyan körlevelet küldött a magyar nagykövetségeknek, amely a Kossuth téri kordonbontással kapcsolatban a Fidesz és Orbán Viktor „lejáratására buzdít”. A témát a külügyi bizottság napirendjére fogja tűzni. Göncz Kinga külügyminiszter úgy nyilatkozott a körlevél tartalmáról a távirati irodának, hogy a tárca a tényekről tájékoztatta a külképviseleteket.

Önbíráskodásnak nincs helye

Polgár szerint nehéz lenne kihagyni a legnagyobb ellenzéki pártot és személy szerint elnökét, Orbán Viktort egy olyan tájékoztató anyagból, amely arról szól, hogy e párt parlamenti képviselői kordont bontanak. Mindemellett ugyanez a párt külföldön, uniós fórumok bevonásával rendszeresen tárgyalja ugyanezt az ügyet – mondta a szóvivő. A kormány elvi álláspontja az, hogy a jogszabályokat be kell tartani, önbíráskodásnak nincs helye, a kordon ellen a bírósághoz lehet fordulni.

A szóvivő leszögezte, hogy a kormánynak nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy tájékoztassa a magyar külképviseleteket álláspontjáról olyan ügyekben, amelyek befolyásolhatják Magyarország megítélését. A Németh Zsolt által emlegetett tájékoztató anyagra is igaz, hogy azt a kormány háttér-információként küldte ki a nagykövetségeknek: „Létezik a nagyköveteket egy-egy ügyben konkrétan utasító külügyi formula is, de ez nem ilyen volt, hangsúlyozom, háttér-tájékoztatás történt” – mondta Polgár Viktor. Megjegyezte, hogy a nagykövetek háttér-tájékoztatást kaptak korábban például az egészségügyi reformról, a gázártámogatási rendszer változásáról és más ügyekről is.

Szó szerint említik Orbánt

A Fidesz által nyilvánosságra hozott dokumentumban az szerepel, hogy, „a kordonbontás egy kétségbeesett politikus szélsőséges akciója, aminek egyetlen racionális magyarázata, hogy saját megrendült pozícióját igyekszik megerősíteni pártjában. Parlamenti politikus ennél felelőtlenebb dolgot még nem csinált az elmúlt 16 évben. Orbán Viktor régi pozíciójának visszaszerzéséhez azt sem tartja túl nagy árnak, hogy a rendőrségből csinál bűnbakot, az árpádsávos zászlók alatt masírozó rendbontókból pedig hősöket. Veszélyes akciójával a kormánynak akar ártani, de Magyarországot sodorja veszélybe”.

Polgár Viktor hozzátette: hétvégi nyilatkozata idején nem volt tudomása arról, hogy a magyar külképviseleteknek kiküldött, a Fidesz által kifogásolt tájékoztató anyagban mi szerepel: „A külügyminisztériumban naponta több tucat papírt küldenek ki külföldre, a magyar missziókra, és nyilván nem látom valamennyit” – tette hozzá a tárca szóvivője annak kapcsán, hogy Németh Zsolt hazugsággal vádolta meg őt, mert szombaton azt mondta, hogy a misszióvezetőknek elküldött jegyzékben sem a Fidesz, sem Orbán Viktor neve nem szerepelt.

Polgár Viktor kitért arra, hogy ő egy másik papírról beszélt, egy körjegyzékről, amelyet egy hete küldött a külügyi tárca a Budapesten működő külképviseleteknek, és abban nem esett szó a Fideszről vagy annak elnökéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik