Nagyvilág

Jeruzsálem polgármestere felfüggesztené a templom-hegyi ásatásokat

Jeruzsálem polgármestere elhatározta a vitatott ásatás felfüggesztését a Mecsetek tere közelében – jelentette hétfőn az izraeli katonai rádió. A jeruzsálemi városháza szóvivője új tervek elkészítéséről és a folyamat átláthatóvá tételéről beszélt.

A rádiójelentés szerint Uri Lupoljanszki polgármester vasárnap késő este bejelentette: elhatározta, hogy megszakíttatja a Templom-hegyre felvezető gyalogosfeljáró építését, amelynek megelőző munkálataiként ásatásokat végeznek a helyszínen.

A katonai rádió jelentésétől némiképp eltérő tájékoztatást adott az ügyről hétfőn a jeruzsálemi városháza szóvivője. Mint mondta, a jeruzsálemi városi elöljáróság új terveket készíttet a gyalogosfeljáró elkészítésére, de ez nem lesz hatással a jelenleg folyó (ásatási) munkálatokra. Lupoljanszki polgármester ezúttal hosszabb és átláthatóbb tervezési folyamatot akar, mint amilyen az eredeti tervek elkészítésének folyamata volt.

Lupoljanszki muzulmán vezetőkkel folytatott tárgyalásai után döntött az új terv elkészítéséről és a folyamat átláthatóvá tételéről. A városháza lépése meglepetést keltett, hiszen az izraeli kormány vasárnap még úgy foglalt állást, hogy feltétlenül folytatni kell, sőt fel is kell gyorsítani a munkálatokat.

Izrael a múlt kedden kezdte el a régészeti leletmentés munkálatait a Templom-hegy tövében. Az izraeli kezdeményezés nyomán palesztin vallási és politikai vezetők a tervvel való szembeszegülésre szólították fel a palesztin lakosságot, mondván, hogy a munkálatok veszélyeztetik az ásatási helyszín közelében lévő al-Aksza mecsetet, a muzulmán vallás harmadik legszentebb helyét. A palesztin tiltakozáshoz számos arab ország kormánya és az iszlám világának megannyi más képviselője csatlakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik