Nagyvilág

Irakkal kampányoltak az amerikai elnökjelöltek

Az iraki háború kérdése állt a középpontjában azoknak a hét végi fórumoknak, amelyeken az amerikai elnökjelöltségéért kampányolt Hillary Clinton demokrata párti New York-i szenátor és a republikánus Rudolph Giuliani volt New York-i polgármester; mindketten pártjuk legnépszerűbb elnökaspiránsai.

Hillary Clinton nem volt hajlandó beismerni, hogy hibázott, amikor támogatta az iraki invázió megindítását, pedig többen ezt várták el tőle a New Hampshire-ban rendezett lakossági fórumon. “Ha tudtam volna azt, amit ma tudok, sosem szavaztam volna meg” – jelentette ki Bill Clinton volt elnök felesége. Ezzel arra utalt, hogy egy napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint a Pentagon manipulált titkosszolgálati információkkal alapozta meg Irak lerohanását. Hillary Clintont sokan köpönyegforgatással vádolják amiatt, hogy 2003-ben megszavazta a háborút, ma viszont már a kivonást leghevesebben követelő politikusok közé tartozik.

“Azt szeretném, ha itt és most, egyszer s mindenkorra mellébeszélés nélkül kijelentené, hogy a háború támogatása hiba volt” – mondta az első előválasztásoknak otthont adó New Hampshire állam egy kisvárosában, Berlinben rendezett fórumon egy férfi, aki nyílt színvallásra akarta kényszeríteni a szenátort. Mint hozzátette, addig semmilyen egyéb elképzelésére nem kíváncsiak, amíg nem közli őszintén, hogy hibázott.

Hillary Clinton azonban nem követte több demokrata párti politikustársát, egyebek között az ugyancsak az elnökjelöltségre pályázó John Edwards volt észak-karolinai szenátor példáját, aki elismerte, hiba volt annak idején támogatni az iraki háborúról szóló kongresszusi határozatot. “A hibákat az elnök követte el” – jelentette ki Hillary Clinton, akit egy másik férfi a hallgatóságból “született hazudozónak” nevezett. Sokan azonban üdvözölték, hogy csapatkivonást és diplomáciai megoldást sürget Irak ügyében.

Ugyancsak a hét végén kampányolt Kaliforniában Rudolph Giuliani volt New York-i polgármester, aki azonban nagyra értékelte George Bush elnök teljesítményét. Párhuzamot vont az iraki háború és az amerikai polgárháború között, és Bush vezetői nagyságát Abraham Lincolnéhoz hasonlította, aki akkor is előreszegezte tekintetét, amikor a polgárháború népszerűtlen volt.

“Lincoln képes volt kijelenteni: tudom, hogy az ország kiábrándult, tudom, hogy az ország haragszik rám (…) mégis a jövőbe tudott nézni, akárcsak Ronald Reagan vagy George Bush” – mondta a Republikánus Párt nagygyűlésén Sacramentóban. Önmagát is olyan politikusnak nevezte, aki nem fél attól, hogy egy ügy érdekében szembeszálljon a közvéleménnyel.

“Az elnököknek döntéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy az ország előrehaladjon, és én is ilyen elnök kívánok lenni, aki döntéseket hoz” – mondta, hozzátéve: Reagan idejében a kommunizmus legyőzése volt az erkölcsi kötelesség, ma a terrorizmust kell felszámolni. A 2001-es terrormerényletek utáni határozott fellépésével népszerűvé vált volt New York-i polgármester elítélte, hogy a demokrata többségű kongresszus nem kötelező érvényű határozatot tervez elfogadni Bush iraki csapaterősítési terve ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik