Nagyvilág

Először választanak elnököt Türkmenisztánban

Türkmenisztánban, az egyik közép-ázsiai szovjet utódköztársaságban vasárnap, közép-európai idő szerint 4 órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, hogy - az ország történetében először - több jelölt közül megválasszák az új államfőt.

Bár a mintegy 2,6 millió szavazásra jogosult türkmén állampolgár hivatalosan hat jelölt közül választhat, bizonyos, hogy a győztes Gurbanguly Berdimukhammedov jelenlegi ügyvezető államfő, korábbi miniszterelnök-helyettes lesz, aki Saparmurat Niyazov elnök decemberi váratlan halála után a “türkménbasi” utódának nyilvánította magát.

Az 1992-ben elfogadott alkotmány értelmében Türkmenisztán elnöki köztársaság. A közvetlen szavazással öt évre megválasztott elnök a kormány feje és a hadsereg főparancsnoka is. A tisztséget a függetlenné válás óta az 1999-ben gyakorlatilag örökös elnökké nyilvánított Niyazov, “minden türkmének atyja” töltötte be, aki rendkívüli személyi kultuszt épített ki.

A szavazás közép-európai idő szerint 14 órakor fejeződik be. A választás eredményét február 14-én hirdetik ki a Népi Tanács ülésén, amelyen egyúttal be is iktatják Türkmenisztán új elnökét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik