Nagyvilág

Németország felháborodott Pamuk távolmaradásán

A véleményszabadság tiszteletben tartására és nagyobb politikai nyitottságra szólította fel csütörtökön több német vezető politikus a török kormányt annak apropóján, hogy Orhan Pamuk lemondta németországi látogatását.

Orhan Pamuk az őt hazájában ért fenyegetések miatt állt el a külföldi látogatástól. A Nobel-díjas török író több német városban felolvasó körutat tett volna. A Hrant Dink neves újságíró elleni gyilkos merénylet ügyében felbujtással gyanúsított radikális nacionalista, Yasin Hayal ugyanis letartóztatását követően megfenyegette a Nobel-díjas írót is.

Dinkhez hasonlóan Orhan Pamuk is többször állt már török bíróság előtt az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságokat elítélő, nyilvános kijelentéseiért, és már korábban is több ízben megfenyegették.

Wolfgang Thierse parlamenti alelnök csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta: Orhan Pamuk látogatásának lemondása azt bizonyítja, hogy Törökország esetében nem lehet a nyugati mércének megfelelő jogállamról beszélni. Thierse szerint Dink meggyilkolása, valamint a Pamukot ért újabb fenyegetések demonstrálják a török nacionalista csoportok valódi erejét. Thierse bírálta a török kormányt, amiért nem lép fel a nacionalista, uszító törekvésekkel szemben.

Hasonló állásfoglalást fogalmaztak meg a német parlamenti pártok vezető képviselői is. Szinte kivétel nélkül annak a nézetnek adtak hangot, hogy a Törökországban történtek jelentős mértékben megnehezítik az ország remélt európai uniós csatlakozását.

Berlinben ismertetett nyilatkozatában élesen elítélte a Pamuk elleni újabb fenyegetéseket a Nemzetközi Pen Klub. A több száz neves írót és költőt tömörítő szervezet nemzetközi szolidaritási akciókra szólított fel a Nobel-díjas török író mellett.

Pamuk meghatározatlan időre elhalasztotta belgiumi útját is, ahol csütörtökön a brüsszeli katolikus egyetem díszdoktorrá avatta volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik